“A volt kamarai elnök diplomata útlevele kapcsán azt tudom mondani, hogy a tavalyi év februárjában kaptam egy hivatalos kezdeményezést az igazságügyi miniszter helyettesétől, Völner Pál államtitkár úrtól arra, hogy a kamarai elnöknek állítsunk ki diplomata útlevelet - ezt válaszolta Szijjártó Péter egy mai sajtótájékoztatón az ATV kérdésére, hogy a KKM miért adott diplomata útlevelet a november 5-én a repülőtéren a rendőrök által elfogott Schadl Györgynek, aki Dubajba indult volna a feleségével.

 

Hogyha egy másik minisztérium miniszterhelyettese ilyen kérelemmel fordul hozzánk, akkor én annak eleget szoktam tenni

 - jelentette ki az ATV kérdésére a miniszter.

“Eleget tettem ennek a kérelemnek tavaly februárban is, aztán idén januárban pedig visszavontuk a diplomata útlevelet az ismert okokból” - tette hozzá.

Azt a 444.hu írta meg, hogy Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökénél, Schadl Györgynél diplomata-útlevelet is találtak a rendőrök, amikor november 5-én elfogták a budapesti reptéren. Vallomásában azt mondta, azért kapott ilyen útlevelet a külügytől, hogy a járvány alatt nemzetközi konferenciákra járhasson.

„Schadl György diplomata útlevele 2022. január 3-i dátummal azonnali visszavonásra került” - közölte akkor a Külügyminisztérium.