A miniszter úgy fogalmazott, hogy a világgazdaság nagyon komoly válságon ment keresztül 2023-ban, amire a globális adatok is rámutatnak: 2021-ről 2022-re 12,5 százalékkal csökkent a világon végrehajtott beruházások mértéke, a tavalyi év első felében pedig újabb 30 százalékos csökkenést jegyeztek fel.

Hozzáteszi, mindezek tükrében még nagyobb teljesítmény, hogy beruházási rekordokat döntött meg Magyarország a szóban forgó években: 2022 6,5 milliárd, tavaly pedig több mint 13 milliárd eurónyi beruházás érkezett a kormány ösztönzőrendszerén keresztül.

Szijjártó elmondása szerint a beruházások 19 ezer munkahelyet hoztak létre, ami szintén rekordnak számít. Kiemelte, hogy a legtöbb beruházás Kínából érkezett, azonban a beruházások darabszáma alapján a magyar vállalatok állnak a második helyen.

A tárcavezető meglátása szerint új világgazdasági korszak van kialakulóban, amelynek győztes és vesztes országai is lesznek, „és az, hogy egy adott ország melyik kategóriába kerül, az lehet a döntő, hogy mennyi beruházást tudnak magukhoz vonzani.”

Megegyezte továbbá, hogy az elektromos autók akkumulátorainak gyártásában Magyarország a világ második legnagyobb kapacitásával fog rendelkezni.

110 ezer négyzetméteres csarnokot épít a debreceni CATL gyárhoz ez a magyar cég

Tovább folytatódik a kínai Contemporary Amperex Technology (CATL) akkumulátorgyárának építése Debrecenben, a szerkezetépítés után a tető és oldalfal burkolást, valamint a befejező munkákat is a West Hungária Bau Kft. (WHB) nyerte el.
Bővebben--->