Pannóniából származó, Székesfehérvárhoz köthető, ókori Vénusz-szoborfejet vásárolt egy belgiumi aukción a székesfehérvári Szent István Király Múzeum.

Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy amint fény derült a szobor létére, a város azonnal megpróbálta „hazahozni” a 2-3. századi műtárgyat, amely az útlevele alapján egyértelműen Székesfehérvárhoz és környékéhez kötődik. Miután aukción sikerült megvásárolni a műtárgyat, a Szent István Király Múzeum gyűjteményébe került.

A következő egy hónapban a múzeum látogatóközpontjában közszemlére teszik a szobrot, hogy bárki megtekinthesse a közpénzből megvásárolt értéket.

Először vettek aukción műtárgyat

Ez volt az első alkalom, amikor aukción visszavásároltak egy műtárgyat, de a jövőben is így tesznek majd, ha a költségvetés engedi.

Belényesy Károly, a múzeum szakmai igazgatóhelyettese közölte, hogy júniusban bukkant fel a Rob Michiels bruges-i aukciósház katalógusában egy genti magángyűjteményből származó római kori tárgy: a feltehetően császárkori, pannóniai eredetű mészkő női fej származási helyeként Székesfehérvárt jelölték meg. Az eredetiségvizsgálat tanúsítványa szerint a műtárgy állapota jó, a mészkő női fej orra későbbi kiegészítés.

Igyekeztek közvetlenül a tulajdonostól megvásárolni a szoborfejet, de ő ragaszkodott az árveréshez, így végül ily módon 4000 eurót (mintegy 1,5 millió forintot) fizettek érte.

A 305 milliméter magas és 152 milliméter széles műtárgy csaknem egy hónap alatt érkezett Fehérvárra.

A szakember jelezte, hogy a kiállítás után alapos vizsgálatnak vetik alá a szobrot a Szépművészeti Múzeum közreműködésével: a roncsolásmentes neutronrezonancia-képalkotás kutatási módszer alapján elvégzett analízis, majd ezek eredménye szerint kezdődik a restaurálás.