A NAV nem mindennapi eseményén 83 szarvasmarha várja új gazdáját. Az 54 üszőnek és 29 bikának a becsült összértéke több mint 41 millió forint - írja a NAV közleményében

A szarvasmarhák átlagosan 1-1,5 évesek és összesen 32 tonnát nyomnak. A marhákra fajtánként lehet licitálni. Az állatok bértartónál vannak, hogy az árverésig is gondos és szakszerű ellátásban részesüljenek - jegyi meg az árverező hatóság. Az állatok itt - a Baranya megyei Mindszentgodisán - megtekinthetők az árverés előtt, június 22-én.

Az egyik meghirdetett Hereford marha.
Az egyik meghirdetett Hereford marha.
Kép: NAV

Az árverés június 24-én indul és négy napig tart. A NAV árverési oldaláról kiderül, hogy négy tételben lehet licitálni a marhákra - kizárólag elektronikusan. Azt azonban nem közlik, hogy kitől és miért foglalta le a NAV az állatokat, az árverezést a NAV központi bűnjelkezelési osztálya kezdeményezte.

A meghirdetett szarvasmarhák
Mennyiség, fajtaBecsérték (millió Ft)Minimálár (millió Ft)
37 db Blonde d'aquitaine jellegű szarvasmarha 20,2510,12
20 db Aberdeen angus szarvasmarha 9,814,90
6 db Hereford szarvasmarha2,21 1,10
20 db egyéb húshasznú marha8,94 4,47
Forrás: NAV

Az árveréshez csatolt fél tucat kép alapján az állatok jó állapotban vannak, csak a "Blonde d'aquitaine jellegű szarvasmarhaként" kínált állatok estében jegyezte meg a NAV az árverési hirdetményben, hogy a marhák legfeljebb 20 százalékban mutatnak fajtához való tartozást, a legmagasabb vérhányad is csak 56,25 százalékos.