Mivel az élelmiszerek drágulását mindenki mindennap érzékeli, az hozzájárul az inflációs várakozás erősödéséhez. Az inflációt kétszer szenvedjük meg: egyrészt a kereskedők az árstop betartása miatt más termékek árát emelik meg, amikor pedig végre felszabadítják a befagyasztott árakat, azok is az egekbe szállnak - mondta Surányi György közgazdász, volt MNB-elnök a HVG-nek.

Máshogy kellene támogatni a rászorulókat

Véleménye szerint a lakosság rászoruló része számára olyan támogatási formákat kellene találni, amelyek nem torzítják a piacgazdaság egészét, nem ássák alá a jogállamot, a tulajdon biztonságát – viszont célzottak. És nem is diszkriminatívak, mint például a támogatott üzemanyagárak, amelyeket csak magyar forgalmi engedély felmutatásával lehet érvényesíteni.

Az árstop nem alkalmas arra, hogy a gazdaság, a társadalom alkalmazkodjon a megváltozott árarányokhoz: spóroljon a benzinnel, mérsékelje a karbonszennyezést. Kedvezőbb lenne, ha az állam inkább havonta küldene egy-egy csekket a költségvetésből a rászorulóknak - véli Surányi György.

Nehéz ügy a magas  infláció

Bár nem látok a döntéshozók fejébe, nyilvánvaló, hogy igyekeznek leszorítani az államháztartás hiányát. Éppen ideje. A bejelentett program mennyiségileg jó, szerkezetében viszont verseny- és gazdaságellenes, ráadásul erőteljesen inflációs hatású - értékelt az MNB kétszeres elnöke.

A monetáris politikában, ha késve is, de tavaly decemberben végre kivezették a nem konvencionális eszközök javát, ám a hagyományos jegybanki eszközöknél változatlanul fennmaradtak a nagyon laza monetáris kondíciók. Ha itt nem lesz érdemi fordulat, és a jövedelempolitikában sem lesz javulás – például egy számjegyű bérnövekedés a versenyszektorban –, akkor tartósan magas inflációs pályán maradunk. Ma de facto 16 százalék az infláció, ebből 7-8 százalékot a hazai gazdaság-, a jövedelem- és a monetáris politika hozott össze, a többi nem rajtunk múlik, kívülről jön, nem lehet elkerülni - fogalmazott a közgazdász.

Az év végére így is recesszió lehet

 

Az a félelmem, hogy az év vége felé így is recesszió lesz. Minél később sikerül megfordítani az infláció trendjét – nem árbefagyasztásokkal, nem művi elfojtással, hanem organikusan –, annál nagyobb ára lesz: növekedésben, foglalkoztatásban, jövedelemben és reálkeresetben is - mondta Surányi az interjúban..

Kétszer irányítottam a jegybankot, tudom, milyen borzasztóan nehéz és fájdalmas a magas inflációt és inflációs várakozásokat letörni. Tudom, milyen kínkeservesen lehet organikusan megváltoztatni a trendet. De minél később következik be a fordulat, annál nagyobb lesz az ára - ismételte meg a közgazdász.