A nullás és a B vércsoportú Rh negatív vérből három napra elegendő vészkészlete van az Országos Vérellátó Szolgálatnak (OVSZ), az A és az AB Rh negatív, valamint a 0 Rh pozitív vérkészítmények is csupán négy napig biztosítják a betegeket ellátását akkor, ha vérkészítményre lenne szükségük.

Az A és B Rh pozitív, valamint az AB Rh pozitív vérkészletből van a legtöbb, az ilyen vércsoportú készítményből öt vagy több napnál is továbbra elegendő mennyiség van az OVSZ honlapján elérhető aktuális vérkészlet adatok szerint.

A nyári hónapokban hagyományosan csökken a véradási aktivitás - közölte a Magyar Vöröskereszt. A megfelelő vérkészlet biztosításához naponta legalább 1600-1800 véradóra van szükség.

Augusztusban a Magyar Vöröskereszt egy országos kampány keretében hívja fel a figyelmet arra, hogy a véradás ilyenkor is fontos - mondta Horváth Péter Zsolt, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly 330 820-an adtak vért, ami az elmúlt tíz év egyik legalacsonyabb adata.

2012-ben még évente 425 ezren mentek el szervezett véradásra. Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) 2021-ben több mint hétezer kiszállást szervezett, egy-egy kiszállásra 30 véradó jutott.

Kép: KSH

A levett vérből előállított legrövidebb lejáratú készítmény (trombocitakészítmény) csupán 5 napig használható fel, ezért nagyon fontos a véradások folyamatossága.

Minden egység levett vérből háromféle vérkészítményt állítanak elő:

  • vörösvérsejt-koncentrátumot,
  • trombocitakoncentrátumot
  • és friss fagyasztott plazmát.

Ezeket a készítményeket akár három különböző beteg is megkaphatja. 

Korábban volt olyan javaslat az egészségpolitikusok részéről, hogy a jelenlegi 18 éves kor helyett, már egy évvel korábban 17 évesen szülői engedéllyel is lehessen vért adni. Ezzel a javaslattal az OVSZ is egyetértett, de egyelőre nem történt változás.