A szintén kormánypárti többségű vállalkozásfejlesztési bizottság úgy látszott, mintha meghátrálna, de a parlamenti szavazás előtti végső szót kimondó törvényalkotási bizottság csütörtök este 20 óra 9 perckor benyújtott javaslata eloszlatja az illúziókat: nem csak kollektív szerződés esetén lehet több túlóra. Szavazni erről fog jövő szerdán az országgyűlés, és minden bizonnyal el is fogadja - írta a hvg.hu a cikkében.

Jelenleg a Munka törvénykönyve azt mondja, hogy naptári évenként 250 óra rendkívüli munkaidő rendelhető el, ami kollektív szerződés alapján 300 órára növelhető. Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf egyéni indítványként benyújtott törvényjavaslata a 250-et emelte volna általánosan 400-ra, egyúttal törölve az utalást a kollektív szerződésre.

A vállalkozásfejlesztési bizottság ezzel szemben meghagyta volna maximum 250 órát általános szabályként, és csak kollektív szerződés esetén engedett volna 300 helyett 400 túlórát.

A Hende Csaba vezette törvényalkotási bizottság viszont csütörtök este viszont újabb változatot fogalmazott meg. Eszerint marad ugyan alapszabályként a 250, kollektív szerződés esetén a 300 óra, de "a munkáltató és a munkavállaló írásbeli megállapodása alapján" ez felemelhető 400 órára - akár van kollektív szerződés, akár nincs. Ezt "önként vállalt túlmunkának" nevezik - írta a lap.