A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a ppp-konstrukcióban megvalósuló beruházások mindegyikét felülvizsgálta, de egyikből sem vásárolta ki a magánbefektetőket. Megállapította, hogy a kormányváltás előtt megkötött szerződések hátrányosak az állami vagy önkormányzati szereplők számára, a projektekben részt vevő magánvállalkozóknak biztosítanak aránytalan mértékű előnyöket. Több szerződés esetében egyéb (például a közbeszerzéssel vagy a szerződéskötéssel kapcsolatos) szabálytalanságokat is feltárt a szaktárca.

Az előnytelen ppp-szerződések megszüntetése több szakaszban, egyebek között a források rendelkezésre állásának függvényében történhet meg. A megszüntetések becsült költsége, autópályák nélkül, közel 200 milliárd forint. A szerződések között elsőbbséget élveznek a befejezetlen beruházások (így a miskolci sportcsarnok vagy az Óbudai Egyetem kollégiuma) és a hátrányos helyzetű, súlyos finanszírozási gondokkal küzdő önkormányzatok tornatermek és tanuszodák építésére és üzemeltetésére megkötött szerződései.

A minisztérium arról is tájékoztatott, hogy az idei központi költségvetés a megszüntetésekre nem tartalmaz forrást, csak az érvényben lévő szerződések szerint kifizetendő rendelkezésre állási díjak fedezetét biztosítja. (A 2012-es központi költségvetésben 99,3 milliárd forint szerepel az autópályákkal kapcsolatos kiadásokra, míg oktatási, kulturális és sportcélokra 21,0 milliárd forint − a szerk.)

A megszüntetésekig a szaktárca arra törekszik, hogy a magánpartnerekkel folytatott tárgyalások eredményeként előnyösebb feltételeket érjen el, lehetőség szerint az éves díjak mérséklésével. A fejlesztési tárcától azt is megtudtuk, hogy a 2011 végéig lezárult átvilágítás során feltárt jogi anomáliák és hiányosságok egyedi, jogi kezelést is szükségessé tesznek. A szaktárca több (jellemzően felsőoktatási) projekttel kapcsolatban olyan jogi problémákat tapasztalt, amelyek miatt kezdeményezte a beruházások leállítását és a kapcsolódó megállapodások felbontását.

A minisztérium ezenkívül több esetben vizsgálatokat kezdeményezett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnál, a Gazdasági Versenyhivatalnál, a Közbeszerzések Tanácsánál és az elszámoltatási kormánybiztosnál. Ezek lezárultával, a tapasztalatokat figyelembe véve indíthatók meg a megfelelő eljárások, ám már most megállapítható, hogy a felsőoktatási projektek legnagyobb részénél közbeszerzési szabálytalanság történt − jegyezte meg a minisztérium.