Mindkét szeptemberi fűtőelem-szállítást abszolválni tudtuk, reggel megérkezett Paksra a második szeptemberi szállítmány is.

Az orosz gyártó légi úton teljesítette a szállítást a szokásosnál ezúttal kicsit hosszabb útvonalon, kerülőúton, a balti és az észak-európai légtér használatával. Magyarországon landolt a szállítmány és elszállították a paksi atomerőműbe, ahol hamarosan ezeket a fűtőelemeket fel tudják használni - mondta a miniszter a ferihegyi repülőtéren.

A paksi atomerőmű a magyar áramtermelés felét, az ellátás egyharmadát tudja biztosítani. Az atomerőmű csak akkor működik, ha van nukleáris fűtőelem, ezért kritikus fontosságú, hogy fűtőelemből mindig megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre - fogalmazott Szijjártó Péter az MTI beszámolója szerint.

A háború alatt máshogy szállítanak

Legutóbb idén áprilisban került be a hírekbe a paksi fűtőanyag szállítása. Akkor ugyanis Magyarország szerdán légi úton megkapta az első nukleáris fűtőanyag-szállítmányt Oroszországból a paksi atomerőmű számára, miután az ukrajnai háború miatt a vasúti szállítás lehetetlenné vált.

A paksi erőműnek az üzemanyag ugyanis korábban mindig is vasúton, Ukrajnán keresztül érkezett Oroszországból, de ez már nem lehetséges, így alternatív szállítási módot kellett találnunk - mondta akkor Szijjártó Péter. A tavaszi szállítmány Belarusz, Lengyelország és Szlovákia légterén keresztül érkezett Pápára, mindhárom ország jóváhagyásával, mivel az atomenergiára nem vonatkoznak az Európai Unió szankciói. Pápáról pedig rendkívüli biztonsági intézkedésekkel Paksra szállították.