Akkora a tartozás, hogy az ország rehabilitációs csúcsintézményébe már csak készpénzes fizetés ellenében szállítanak a gyógyszercégek és az étkeztetők – értesült a Népszava. Az Országos Mozgásszervi Intézetnek tavaly augusztus végén 83 millió forint adóssága volt, ami az idén már 537 millió forintra nőtt.

Ahogy arról az Economx is beszámolt,kórházak adóssága szeptember végén már meghaladta a 100 milliárd forintot, miközben ez a tartozás egy évvel ezelőtt 60 milliárd forint körüli volt,

A Népszava szerint a rehabilitációs intézetben a nővérhiány miatt csak túlórákkal tudják a betegeket ellátni. Az ott dolgozók azt mondták, október második hetében derült ki, hogy az OMINT főigazgatója szűkítette a túlórákra nyújtott bérkeretet, s a korábbi havi mintegy 5 ezer túlórát ötödére csökkentené. 

Az ellátási gondok a képalkotó vizsgálatoknál is megjelentek, nem tudták megjavíttatni a CT-berendezést, a négy szeptikus műtőből csak kettő működik. 

Az intézet kómacentruma a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő finanszírozásához sem jut hozzá, mert az ott lévő nyolc speciális ágyából négy elromlott, amíg azokat meg nem javítják, ezeken nem lehet beteget fogadni.