Szeptember végi adatok szerint a kórházak adóssága már jócskán meghaladja a 100 milliárd forintot is, a cégek türelme elfogyott, erről Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára beszélt egy sajtótájékoztatón, ahol három kórházi orvostechnikai beszállító érdekeit képviselő szervezet is jelen volt.

Korábbi adatok szerint augusztus végén 93,7 milliárd forint volt a kórházak adóssága, ebben az adósságállományban már az egyetemi klinikák is szerepelnek.

A gigatartozással már nem tudják felvenni a harcot a beszállítók

A tavalyi évben 60 milliárd körül volt az adósság, ezt a számot már idén májusban elérték az intézmények, idén sokkal nagyobb a baj, mint a korábbi években, tette hozzá Rásky László.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár, a múlt héten az Index és az ATV közös Konkrétan című videó podcastjában azt mondta: a kórházi beszállítók számára megnyugtató hír lehet az, hogy heteken belül valamilyen megoldás születhet a kórházi adósságállomány rendezésére, már a Pénzügyminisztériummal zajlanak a konstruktív tárgyalások.

A tárgyalások tényét, Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) igazgatója is megerősítette. Éppen az sajtótájékoztatóval egy időben jelent meg az MTI OS-ben az OKFŐ közleménye, ami szerint együttműködésre törekvő, a közös érdekeket szem előtt tartó megbeszélést folytatott az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) és az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) a felhalmozódott kintlévőségek rendezésének lehetőségeiről. 

Ahogy az OKFŐ fogalmaz:

az egészségügyi ellátórendszer eszközigényét biztosító beszállítópartnerek lejárt kintlévőségeinek mértéke szükségessé teszi a felek korábbiaknál is szorosabb együttműködését és a folyamatos egyeztetést.

Sok olyan eszköz van, amit tavaly nyáron szállítottak le a beszállítók, de a kórházak még nem fizettek érte, mondta Rádai Tamás, az ETOSZ igazgatója. A horribilis kintlevőségek finanszírozási költségei is nagyon komoly problémát jelentenek a cégeknek, olyan hitelekből finanszírozzák a cégek működését, aminek a kamata jóval meghaladják a 20 százalékot.

Az ETOSZ becslései szerint egy féléves nem fizetés átlagos terhei elérik a 10 milliárd forintot.

Rádai Tamás elmondta, az OKFŐ-vel és Takács Péter egészségügyi államtitkárral történő tárgyalásaik során a javaslatok kiindulópontja, hogy az állami intézményekkel szemben is ugyanolyan jogkövető magatartást várjanak el, mint a beszállítókkal szemben.

Az évek óta tartó nemfizetések miatt, leállnak a cégekben a fejlesztések, több cég csődbe ment, már nem vonzó az orvostechnikai szektor a befektetők számára - sorolta a problémákat Rádai Tamás.

A Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (Mediklaszter) júliusban készített egy felmérést, ami szerint a beszállítók 99 százalékának tovább nőttek a kintlevőségei, erről Tóth Zsolt főtitkár beszélt.

A Mediklaszter közel 1500 vállalkozást képvisel, melyek 95 százaléka kis- és közepes vállalkozás, éves szinten 500 milliárd forint értéket állítanak elő és 42 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.

A szektor vállalkozásai örömmel vették tudomásul, hogy nyáron az intézményeknek több milliárd forintnyi rezsitámogatást utaltak, de ebből az összegből az orvostechnikai beszállítók egy fillért sem kaptak.

Hitelekből működnek a cégek

A szektor nem vonja kétségbe a kormányzati erőfeszítéseket, de a három szakmai szervezet kijelentette, hogy a kórházak gazdasági problémáit ne terheljék a beszállítókra.

Jóbai Zsolt, aki az OSZ alelnöke, a cégét a ReplantMed-et 2000-ben alapította, 30 alkalmazottja van és jelenleg 500 millió forinttal tartoznak neki a kórházak, aminek az 50 százaléka már lejárt tartozás. 22 év után áprilisban többlet hitelt kellett felvennie, ebből finanszírozza cége működését.

Korábbi években szeptemberben a számláik 40 százalékát nem egyenlítették ki az intézmények, most őszre ez már 66 százalékra nőtt, ezt már nem tudjuk elviselni, mondta Király Gyula, a Mediklaszter társelnöke, akinek egy informatikai cége van.

Mivel az áfát és bérek járulékait előre ki kell fizetnie, ezért év végéig vészforgatókönyvvel készül, ha továbbra sem fizetnek az intézmények számára. Hangsúlyozta, nem tudja leállítani működését, ellátási felelősséggel tartozik az intézmények felé, többek között support tevékenységet is végez, vagyis informatikai vészhelyzeteket is kezelnek.

Az eszközárak kevésbé nőttek az elmúlt években

Az inflációs nyomással kapcsolatban Rádai Tamás az Economx-nek azt mondta, az OKFŐ évről-évre nyilvánosságra hozza a kórházak inflációs adatait, az orvostechnikai szektorban mindig alatta maradt a drágulás mértéke az általános inflációnak. Van egy olyan tévhit, miszerint a kórházi beszállítók beépítik az áraikba a fizetési késedelmet, ez lehetetlen mert, aki nem a legolcsóbb árat adja, az nem nyerhet ma tendert. Jóbai Zsolt erre reagálva elmondta: a tenderek minimum két évre szólnak, egyelőre még nem tapasztalják, hogy rugalmas lenne egy tender kiírása, amibe be lehetne építeni az árkorrekciót. Király Gyula megjegyezte, ők már felszólító leveleket sem küldenek a kórházaknak, a költségeiket átcsoportosítják a magánegészségügy szektorból érkező bevételeikből, de előfordult, hogy egy tulajdonostársa kiszállt a cégből, mert nem érezte már jó befektetésnek.