A Zágrábban lezuhant TU-141 típusú eszközt folyamatosan nyomon követték – közölte a Honvédelmi Minisztérium a hvg.hu kérdésére.

Éjjel több. mint 40 percig repült Magyarország felett egy katonai drón, mely lezuhant Zágrábban. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szintén megerősítette, hogy Magyarország légtere is érintett volt, a magyar hatóságok vizsgálják a történteket.

A gép a HM szerint egy TU-141 típusú drón volt, amit az orosz és ukrán hadsereg is használt korábban – írja a portál.

Egy, a légtérben a radarképernyőn időnként érzékelhető repülő tárgyat észlelt a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata 2022. március 10-én az éjszakai órákban Magyarország légterében. A repülő eszköz, mint később beigazolódott, egy TU-141 típusú drón volt, amelyet az utóbbi időben az elavultsága miatt elsősorban kiképzési légicélként alkalmaztak. Ilyen eszközzel az ukrán, de korábban az orosz hadsereg is rendelkezett”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook vieoban számolt be az esetről.

A HM azt is írta, hogy „a nagy sebességgel közlekedő eszközt" már Ukrajna területén is érzékelték. Magyarország légterébe – Románia légterét érintve – Csengernél lépett be. A hazánkba történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva, az az ország légteréből távozott.”

Ezután viszont egy másik incidens is történt, amelyről a következőket osztotta meg a szaktárca: Sajnos az éjszakaihoz hasonló esemény pénteken, a déli órákban is történt hazánk légterében, most az északkeleti országrészben. Tekintettel az előzményekre, a készültségi szolgálatban lévő Gripenek ellenőrizték az érintett légteret, azonban semmiféle légijárművet ott nem találtak.”

A hvg.hu emlékeztet, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Győrben beszélt arról, péntek délután ismét volt egy hasonló jelzés a radarok alapján, amelynek nyomán ismét felszálltak a magyar Gripenek. Szijjártó Péter elmondta, egyik alkalommal sem láttak semmilyen repülő objektumot.

A háborúval kapcsolatos híreket itt olvashatja.