A két miniszter egyetértett abban, hogy a szankciós politika nem jelent megoldást az ukrajnai konfliktusra, azt tárgyalásos úton kell rendezni. Fazekas Sándor elmondta: áttekintették a kétoldalú mezőgazdasági kapcsolatokat, és arra a közös álláspontra jutottak, hogy a növelni szeretnék a kereskedelmi forgalmat, és a kétoldalú együttműködés minden területét előrébb kívánnak lépni. Ennek jegyében vesz rész Magyarország az Arany Ősz elnevezésű hagyományos moszkvai mezőgazdasági szakkiállításon október elején.

A mezőgazdasági kapcsolatok fontos területe lehet a jelenlegiek mellett az agroturizmus, az állategészségügy, a technológia transzfer - közölte Fazekas Sándor.

Elmondta, hogy mindketten fontosnak tartják a legnagyobb orosz kiskereskedelmi lánc, a Magnit tervezett beruházásának folytatását, ami magyar oldalról a kelet-magyarországi foglalkoztatás szempontjából is igen előnyös. (Korábbi közlés szerint a cég logisztikai központot tervez létrehozni Záhony határában, a beruházást azonban "jegelték" az embargós intézkedések hatására lecsökkent kereskedelmi forgalom miatt.)

A magyar és az orosz mezőgazdasági miniszter hétfőn megállapodott abban, hogy Magyarország és az Oroszországi Föderáció közötti együttműködés kiszélesítése és elmélyítése érdekében Fazekas Sándor küldöttség élén - amelyben üzletemberek is lesznek - ellátogat Tatár- és Csuvasföldre, valamint a Mari Köztársaságba. A GMO-mentesség vonatkozásában a magyar és az orosz álláspont nagyon közel áll egymáshoz - állapította meg a két miniszter.

Magyarország és Oroszország képviselőinek következő megbeszélésére a hónap végén, a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság szeptember végi ülésén lesz alkalom. Ezt követően a tervek szerint október elején látogat Fazekas Sándor az Arany Őszre, amely nemzetközileg is fontos szakkiállítás.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az Európai Unió és Oroszország közötti vita nem érinti a két tárca közötti jó kapcsolatokat.