Nem vesztésben, hanem nyerésben vagyunk – értékelte a napokban kihirdetett ítéletet, amiben az Európai Unió Bírósága elutasította a magyar és lengyel jogi panaszt az ellen, hogy jogbiztonsági (rule of law) kritériumokat alkalmazzanak az egyes kifizetések visszatartására.

Mi nem nyertünk, de ők vesztettek

- mondta az MKIK eseményén tartott beszédében Orbán.

Orbán elmondása szerint ha valaki elolvassa a bírósági indoklást, abból egyértelműen kiderül, hogy a magyar pozíciók nem romlottak, sőt inkább erősödtek.

Az indoklás ugyanis kimondja, hogy lehet alkalmazni a jogállamisági szempontokat, ezeket viszont csak konkrét ügyekre, és ott is csak bizonyítható pénzügyi vonatkozás esetében.

Az olyan képlékeny kritikák estében mint, hogy „nálatok nincs sajtószabadság” ez nem értelmezhető – mondta Orbán.

A kormány úgy számol, hogy a következő költségvetési ciklushoz szükséges stratégiai megállapodást záros időn belül aláírják, azzal nincs is gond. Az újjáépítési alap, esetében vannak a feszültségek, amelyeket most a bírósági ítélet alapján már meg kell kapnia az országnak.

Nincs joguk nem ideadni

- mondta Orbán.

Ennek megfelelően folytatja a kormány az eddigi gyakorlatot, hogy a jóváhagyott pályázatokat továbbra is megelőlegezi a költségvetésből, és majd idővel megérkezik a jogosan járó pénz.

Több helyen, köztük az Európai Parlamentben is azonnal büntető csapást szorgalmaztak Magyarországgal szemben, miután az ítélet megjelent. A képviselők érvelése szerint az Európai Bizottságnak immár nincs indoka a késlekedésre. A Bizottság ezzel szemben még várhatóan több hónapig mérlegel, így a választásokig semmilyen intézkedésre nem lehet számítani.