Előbb-utóbb mindenki a tűzhelynél köt ki – mondta Orbán Viktor szokásos péntek reggeli kérdezz-felek-stílusú Kossuth Rádión hallható szokásos péntek reggeli tájékoztatójában. A miniszterelnök elsőként a Budapesten zajló demográfiai konferencia kapcsán beszélt arról, hogy a kormány célja egyértelműen az, hogy a gyermekvállalás gondolata nemcsak a család szentségéből, hanem gazdasági előnyökből is fakadhasson, magyarán a családot alapítók tudják, hogy ehhez minden támogatást megkapnak Magyarországon. Szerinte már ennek látszódnak a hatásai is: a gyermektámogatási programok oda vezettek, hogy a magyar termékenységi ráta 1,25-ről emelkedett 1,5 fölé. Viszont a célnak 2,1-es értéket nevezte meg.

A miniszterelnök tiszteli azokat a nőket, akik egyszerre akarnak gyereket nevelni és dolgozni, amihez még szerinte sem adottak a feltételek Magyarországon, de próbálják ennek feltételeit megteremteni. A család középpontjának a nőket, az anyákat nevezte. Kitért arra is, hogy hétfői parlamenti bejelentéseivel nekik és a családoknak akartak kedvezni: a járvány leginkább a gyermeket nevelőknek volt nehéz, ezért az adófizető magyar családoknak adnak visszatérítést. A kormány ezért szja-visszatérítésről döntött a számukra (ennek részleteit Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel jelentette be.)

Én nem veszek el semmit azoktól, akik nem vállalnak gyereket - tette hozzá a miniszterelnök, aki szerint fontos, hogy a gyermekvállalás gondolata ne csak a családalapítási vágyból történjen meg, hanem gazdasági előnyökből is. A családot alapítok minden segítséget és támogatást megkapnak Magyarországon – mondta Orbán.

A téma kapcsán arról is beszélt, hogy Európa jövője szerint a családokon, a zöldfordulaton és az innovációkon múlik, nem elfogadható, hogy a hiányzó munkaerőt migránsokkal pótolják, amire Magyarország nemet is mond.

Még a családok és az emberek támogatásához sorolható kijelentése volt, hogy szemben az előző baloldali vezetések válság alatti megszorításaival most a kormány úgy látja, vissza kell adni legalább egyhavi fizetést, és legalább egyhavi nyugdíjat. A fizetést a minimálbér-emeléssel biztosítaná, míg a 13. havi nyugdíj visszaépítése már tavaly megkezdődött, de jövőre egybe kifizetné az egész összeget az 50 százalékos terv helyett.

Negyedik hullám lesz, lezárások nem

Orbán Viktor ezután arról beszélt, hogy biztosan lesz negyedik hullám. "A baj azokkal van, akik nem oltatták be magukat" - tette hozzá, kifejtve, hogy szerintük ezek az emberek nincsenek biztonságban és mások életét is kockáztatják. Viszont ettől még nem lesz kötelező oltás, "mert a magyar nem tűri, hogy beleszóljanak az életébe".

Orbán Viktor szerint a kormány nem tud ebben a kérdésben tovább menni, mert azt a társadalom nem fogadná el. Így csak kérni tudja, hogy vegyék fel az emberek az oltásokat. 

Azt is elmondta, hogy további járványügyi lezárások sem várhatók: azok azokat büntetnék, akik felelősségteljesen viselkedtek.

„Azokat kell inkább korlátozni, akik nem oltatták be magukat, és azokat viszont védeni, akik felelősségteljesen viselkedtek, és beoltatták magukat” - tette hozzá, így korlátozó szabályokra készülhetnek az oltatlanok.