Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) elektronikus közmeghallgatást tart a nyilvánosság és a közigazgatási hatósági eljárás ügyfelei számára a véleményük és észrevételeik megismerése érdekében „Bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) létesítési engedély iránti kérelme” tárgyú, OAH-2021-04830-0001/2021 ügyszámú hatósági eljárásban - adta hírül az OAH.

A véleményezési, kérdezési periódus 2021. augusztus 11-től 2021. augusztus 17-én éjfélig tart.

A kérdéseket és a véleményeket a [email protected] e-mail címen fogadja az OAH.

A közmeghallgatás részletei itt olvashatók.

A létesítmény létesítési engedélyének változtatása vált szükségessé az I. kamramezőben vágathajtásra váró kamrák szelvényméretének változtatása, a már vágathajtott kamrákban történő vasbeton medence megépítése, valamint az I-K4 kamrában történő, a hulladékcsomagok betárolását végző híddaru kialakítása céljából. A kérelem tartalmazza az NRHT II. kamramező elhelyezkedésében történő koncepcionális változásokat, a II. kamramező vágatrendszer konkrét elrendezésének bemutatását, valamint kiterjed az intézményi eredetű hulladékok RHFT-ből az NRHT-ba történő átszállítására és ezen hulladékok I. kamramező kamráiban történő végleges elhelyezésére.

Mindezek alapján az RHK Kft. a létesítmény üzemeltetőjeként és engedélyeseként 2021. május 31-én benyújtotta az NRHT létesítési engedély kérelmét az OAH-nak.