A Bamosz (Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége) jelentése szerint az úgynevezett vagyonkezelt vagyon (a befektetési alapokon kívüli kezelt vagyon) 49 százalékkal csökkent a második negyedévben. Elsősorban amiatt, hogy a nyugdíjpénztárak vagyonát az állam elvonta, a pénztári vagyon június 30-án 1081 milliárd forintot tett ki, szemben a március végi 3969 milliárd forinttal. A pénztárakon belül az önkéntes pénztárak részarányaezek után már megközelíti a háromnegyedet. A befektetési alapok vagyona 0,7 százalékkal mérséklődött.

A pénztárak (elsősorban most már önkéntes nyugdíjpénztárak) eszközösszetételében nőtt az állampapírok aránya és csökkent a részvények aránya, mind a belföldi, mind a külföldi befektetések területén. A hazai állampapírok aránya 53 százaékról 62 százalékra ugrott, a hazai részvények aránya 9 százalékról 6 százalékra zsugorodott. A külföldi állampapírok 1-ről 4 százalékra bővültek, a külföldi részvények 26 százalékról 16 százalékra mentek vissza.

A szervezetnél összesített intézményes megtakarítás (azaz a vagyonkezelt vagyonok és befektetési alapok együtt) harminc százalékkal csökkent a negyedévben, így a végén 6852 milliárd forintot tett ki. A negyedévben az intézményes megtakarítások drasztikus csökkenése mellett a lakossági forintbetétek állománya 0,3 százalékkal nőtt, így az intézményes megtakarítások aránya a lakossági forintbetétekhez képest a negyedévben jelentősen visszaesett, mégpedig az öt évvel korábbi szintre - írják.

Az alapokon kívül kezelt vagyon legnagyobb hányada a biztosítói vagyon lett, 1577 milliárd forinttal. Ennek kisebb részét a unit-linked termékek teszik ki, 647 milliárd forint értékben, a nagyobb részt az egyéb biztosítói vagyonok (például a biztosítási tartalékok) jelentik. A pénztárakhoz hasonlóan mind a unit-linked portfóliókban, mind az egyéb biztosítói vagyonokban csökkent a részvények aránya, a magyar és külföldi állampapírok súlya pedig nőtt.