A KSH 2022. március 9-én közzétett inflációs gyorstájékoztatója szerint 2022. februárban a fogyasztói árak átlagosan 8,3 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Utoljára 2007. augusztusban volt ilyen magas az infláció. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább - olvasható a nyugdíjguru.hu portálon.

2022. január–februárban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 8,1, a nyugdíjas háztartások körében 7,6 százalékkal emelkedtek. A nyugdíjas fogyasztóiár-index 2022. februárjában 2021. februárjához képest 107,8 százalék volt.

A fenti adatok tükrében a 2022. januári 5 százalékos nyugdíjemelés biztosan nem fedezi a fogyasztói árak idei emelkedését, ami ráadásul veszedelmesen fölgyorsulhat a következő hónapokban, elsősorban a háború okozta drámai energiaár-emelkedés és élelmiszerimport-akadályok miatt.

A gáz és az üzemanyagok gyors áremelkedése - amit a kormányzat árbefagyasztásai csak ideig-óráig képesek fékezni - a nyugdíjas kosár legtöbb összetevőjének árát az egekbe repítheti. Igaz ugyan, hogy a 13. havi nyugdíj egész évre szétterített hatása egyenértékű egy plusz 8 százalékos nyugdíjemeléssel, csakhogy az így számítható összesen 13 százalékos nyugdíjas vásárlóerő növekedés sem lesz képes ellensúlyozni az elszabaduló inflációs hatásokat.

Farkas András szerint elegendő megnézni az élelmiszerárakat (amelyekben a háborús hatások még nem is tükröződnek), hogy belássuk: a nyugdíjak vásárlóereje nem tartható fenn még 13 százalékos növekedéssel és a kormányzati hatósági árbefagyasztás hatásaival számolva sem.

A nyugdíjtörvény szerint novemberben kiegészítő nyugdíjemelésre van szükség, ha a januári nyugdíjemelés mértékét az adott év első nyolc hónapja tényadatai alapján számított éves infláció mértéke meghaladná.

A megszaladó infláció miatt azonban nem várhat a korrekció novemberig, hiszen addig a nyugdíjasok a békeévekben megszokottnál sokkal nagyobb mértékben kényszerhiteleznék a magyar államot.

Amint tavaly júniusban, úgy idén júniusban is szükség lehet egy rendkívüli emelési korrekcióra, különösen akkor, ha az infláció a borúlátó elemzői várakozásoknak megfelelően két számjegyűre gyorsulna a tavaszi hónapokban.