Tovább nőttek az európai földgázárak: a mérvadónak számító hollandiai TTF-tőzsdén a spot jegyzés már 50 euró körüli megawattóránként – mondta a Világgazdaságnak Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője, aki egy hónapja még „csak” 40 euró fölötti jegyzésekről beszélt. Ráadásul nem látszanak egy esetleges árcsökkenés jelei, így az év hátralévő részében is magas nagykereskedelmi árak várhatóak. (Az áram- és a gázárak jellemzően együtt mozognak.)

Az egyetemes szolgáltatásban vételezőket közvetve sem érintik a magas nagykereskedelmi árak, hiszen a hazai háztartások a több éve leszorított hatósági tarifát fizetnek. A piaci szereplők viszont minden fronton szembesülnek a magas energiaárakkal. Ezt a vállalkozások nem tudják teljesen a fogyasztókra hárítani – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Az alumínium most 30, az acél 70-80 százalékkal drágább, mint az első negyedév végén, ami biztosan növeli majd az inflációt.

Összességében Magyarországnak mint nettó energiaimportőrnek az árak emelkedése semmiképpen sem kedvező – mondta Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője. A növekvő üzemanyagárak az inflációra is közvetlenül hatnak. Az áram és a gáz drágulása megjelenik a vállalatok termelői költségeiben, előbb-utóbb majd az értékesítési árakban is, onnan pedig továbbgyűrűzik a fogyasztói árakba.

Ez a magyar gazdaság növekedését abból a szempontból fékezheti, hogy az infláció magasabb lesz, amit nem kompenzálnak a béremelések, hiszen a vállalatok a magasabb árakból származó pluszbevételt a nagyobb energiaköltségekre fordítják. Ugyanakkor a kedvezőtlen hatások ellenére az energiaárak csak mérsékelten fékezik a gazdaságot: láttunk már a mostaninál jóval magasabb olajárat is. Így aggódni összességében nem kell, de örülni sem.