Bár a kormány szerint nincs választási költségvetés, az elmúlt hetekben rengeteg jóléti intézkedést jelentettek be.

Ezekre a fedezetet alapvetően négy módon teremthetik elő:

  • A költségvetés általános tartalékából. Ez az első negyedévben 44 milliárd forintot jelent, míg április 1-től további 30 milliárd forintot.
  • A belső tartalékok átcsoportosításából. Ezek olyan pénzek, amelyeknek nem volt még konkrét célja, ezért a kormány egy határozattal dönthet a felhasználásukról. Általában ilyenek azok az önkormányzati támogatások, amelyekből a választási kampányban egyre több lesz.
  • A korábbi években képződött maradványok felhasználásából. Ez az év során még jelent majd problémát.
  • Amikor a kormány nem mondja meg a fedezetét az adott döntésnek, hanem csupán arról dönt, hogy támogatást ad bizonyos feladatra, és az ellentételezést a nemzetgazdasági miniszternek kell majd előteremteni. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ezeket az összegeket majd az év második felében csoportosítják át más költségvetési sorokból.

A PA korábban úgy vélte, hogy idén mintegy 70 milliárd forintot költhet a kormány a választásokra időzítve. Ez már önmagában is több lett volna, mint a 2014-es teljes 58 milliárd. Csakhogy a kormány minden korábbi várakozást felülmúlt és január 1, illetve március 14. között 163,4 milliárd forintnál tart. És a kampány még csak most forrósodik.

A "választási költségvetés" tételei között találhatóak a nyugdíjasoknak szánt Erzsébet-utalvány, egyházi támogatások, de több kisebb önkormányzati beruházás is, illetve sporttámogatás. Az egyik legnagyobb tétel a téli rezsicsökkentés, amely fedezetének egy része szerepel csak a költségvetésben. A többi forrása egyelőre költségvetésen kívüli tétel, amely lényegében az állami cég profitjáról történő lemondást jelenti. (A hiány valóban durván elszállt.)

A Policy Agenda külön kiszámolta, hogy 2014 március 14-ig mennyi pénzt költött a kormány jóléti intézkedésekre: ez 30,9 milliárd forint volt, a jelenlegi költés kevesebb, mint ötöde.

A kép forrása: Shutterstock.