Magyarországon három év után végre pozitív elmozdulás látszik a vállalatok szubjektív üzletihelyzet-értékelésében, ezzel együtt alapesetben nem várható a dolgozói létszám növekedése 2014-ben - derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság és Vállalkozáskutató (GVI) Nonprofit Kft. legújabb munkaerő-piaci kutatásának prognózisából. A reprezentatív felmérés keretében idén szeptember-októberben összesen 7 108 vállalati vezetőt kérdezték meg a munkaerő iránti jelenlegi és várható keresletükről.

A várakozások sokat javultak

Egy év alatt 5 százalékpontot növekedett a mutató értéke. 2013 őszén 16 százalékpontos többségben voltak azok a vállalatok, amelyek inkább kedvezően ítélik meg üzleti helyzetüket, azokkal szemben, amelyek kedvezőtlenül. A 2014-re vonatkozó üzleti várakozások optimistábbak, mint az elmúlt években bármikor - a mutató értéke közel 24 pont. Az optimizmus az egyéb gazdasági szolgáltatást nyújtó, a pénzügy területén tevékenykedő, illetve exportáló vállalatok várakozásaira vezethető vissza.

Az utóbbi egy évben a cégek szubjektív üzletihelyzet-értékekését leíró mutató értéke öt százalékpontot növekedett. Idén ősszel már 16 százalékpontos többségben voltak azok a vállalatok, amelyek inkább kedvezően ítélik meg üzleti helyzetüket, azokkal szemben, amelyek kedvezőtlenül. Eközben A 2014-re vonatkozó üzleti várakozások
optimistábbak, mint az elmúlt években bármikor: a mutató értéke csaknem 24 pont, szemben a 2011-es 11,1 ponttal, illetve a 2012-es 16,1 ponttal. Az analízis szerint az optimizmus az egyéb gazdasági szolgáltatást nyújtó, a pénzügy területén tevékenykedő, illetve exportáló vállalatok várakozásaira vezethető vissza.

Forrás: MKIK GVI

De mi lesz a dolgozói létszámmal?

Az utóbbi egy évben három százalékponttal nőtt a foglalkoztatási egyenlegmutató értéke is, így 2007 óta a legmagasabb értékére ugrott. A 2014-re vonatkozó várakozások azonban visszafogottabbak, mint az üzleti helyzetnél, hiszen mindössze 1,5 pontos növekedés várható az egyenlegmutatóban.

Az általában túlzott optimizmust kifejező vállalati szándékok alapján a "nyers számítás" alapján 1,7 százalékpontos növekedés várható a vállalati foglalkoztatásban - a 10 főnél nagyobb cégek körében. Ezel szemben azonban a GVI korrekciója szerint inkább 0,4 százalékpontos csökkenés valószínű. A kutatók természetesen készültek optimista szcenárióval is, így a makrogazdasági környezet jelentős javulása esetében a 3,6 százalékos létszámnövekedés sem kizárható, míg a pesszimista verzió szerint, azaz a környezet nem várt romlása miatt 3,6 százalékkal esehet vissza a foglalkoztatottak száma jövőre.

A korábbi prognózisok beválása
Készítés éve2008201020112012
Vállalatok száma (darab)1 4361 6731 7991 856
Vállalati létszámvárakozás (ezer fő)242,3214,7253,7259,2
Tény (ezer fő)236,1215,1251,6253,3
Várakozás és tény különbsége (százalék)-2,60,2-0,8-2,3
Forrás: NMH-GVI rövidtávú munkaerő-piaci előrejelzés

A kutatók magyarázata szerint a vállalatok által megfogalmazott éves létszámvárakozásokat önmagukban nem szabad tényként értelmezni, a tapasztalatok alapaján ezeket különböző statisztikai módszerekkel érdemes korrigálni. Ez alapvetően három okra vezethető vissza:

1. A vállalatok általában túlzóan optimistán tekintenek a jövőbe, jellemzően nagyobb mértékű létszámfelvétellel vagy kisebb mértékű elbocsátással kalkulálnak, mint ami bekövetkezik.

2. A vállalatok a belső szerkezetük vagy a külső üzleti környezetük miatt is különbözőek. Vannak olyan szegmensek, ahol könnyebb és vannak olyanok, ahol nehezebb pontosabb éves létszám-előrejelzéseket megfogalmazni.

3. A vállalatok számára eltérő jelentősége van az üzleti és ezen belül a létszámtervezésnek. Így vannak olyan vállalati szegmensek, ahol jelentős energiát fektetnek a tervezésbe, így pontosabb előrejelzésekkel rendelkeznek, máshol inkább pillanatnyi intuíciók alapján fogalmazzák meg a várakozásaikat.