Egy nemzetközi felmérés alapján a dolgozók számára hosszú távon fontosabb a munka és a magánélet egyensúlya, mint a karrierépítés lehetősége – közölte a Profession.hu.

A Boston Consulting Group (BCG) globális idei felmérésében a munkavállalók álláskereséssel és munkavállalással kapcsolatos attitűdjeit, preferenciáit vizsgálta.

Tudni akarja? Ezeken a területeken várható leépítés

2023 második negyedévében újra létszámot növelnek a hazai cégek a munkaerőpiaci előrejelzések szerint. Kiderült, melyik szektorokban számíthatnak leginkább létszámbővítésre az álláskeresők. Bővebben>>>

A legdominánsabb munkavállalói szempont

A 160 országot érintő, 90 000 ember – köztük magyarok – megkérdezésén alapult kutatásban a hosszú távú munkavállalásnál a nem anyagi jellegű preferenciák közül

  • minden hetedik válaszadó a munka-magánélet egyensúlyát jelölte meg, ez a szempont volt leginkább domináns régióktól és korcsoportoktól függetlenül.
  • A válaszadók 41 százaléka számára fontos, hogy előrébb jussanak a karrierjükben az adott cégnél.
  • A harmadik legfontosabb szempont pedig, hogy a munkavállalók érdekes termékekkel, szolgáltatásokkal, témákkal, technológiákkal foglalkozhassanak munkahelyükön.

Az emberek inkább fix munkahelyet választanak a látszólag nagyobb rugalmassággal járó és elterjedt részmunkaidős, részfoglalkoztatásos tevékenységekkel szemben.

Mennyire anyagiasak a dolgozók?

A kutatás szerint a megkérdezettek 75 százaléka részesíti előnyben a hagyományos, alkalmazotti státuszt és az ehhez társuló 5 napos munkahetet. Viszont 54 százalékuk a home office lehetőségét, vagyis a hibrid munkavégzési modellt részesíti előnyben.

A felmérés arra is rámutatott, hogy bár hosszú távon a legfőbb elvárás a dolgozók részéről a munka és a magánélet egyensúlya, viszont

egy adott munkaszerződés mérlegelésénél a fizetési csomag (a bérezés és a bónuszok) válik a legfontosabb tényezővé.

  • A nyilatkozók 21 százaléka számára számít kizáró oknak a nem megfelelő munkadíj egy álláslehetőségnél.
  • A megkérdezettek 19 százaléka nem fogadna el egy állásajánlatot, ha nem biztosított a munka és magánélet egyensúlya, 15 százalékuknál pedig az adott állás jövőbeni stabilitása a fő szempont.

Már az állásinterjún is sok múlik

Arra is kitértek, hogy a felvételi folyamatban fontos a pozitív munkavállalói élmény, ugyanis a jelentkezőnek gyakran ez az első közvetlen tapasztalata a vállalattal és annak céges kultúrájával.

A megkérdezettek kétharmada szerint egy cég munkaadóként kitűnhet a többi közül a gördülékeny toborzási folyamatával.

A legtöbben továbbra is szívesebben vesznek részt személyes állásinterjúkon, meglepő módon a digitális területen dolgozók és a fiatalabb generációk tagjai is a hagyományos kiválasztási folyamatokat preferálják.