A magyarországi utazási irodák árbevétele idén valószínűleg megközelíti majd a 2019-es, vagyis a koronavírus-járvány előtti szintet, az eredményük azonban nem lesz ilyen rózsás és ez nagy részben a gyenge forintnak tulajdonítható. A jogszabályok pontosan meghatározzák, hogy mikor emelheti meg az iroda, egy már lekötött és befizetett út árát, a drágulás hány százalékos lehet és mindezt mennyi idővel az indulás előtt teheti meg. Molnár Judit - aki a konkrét szabályokra is kitért az adásban - úgy véli, hogy az irodák igyekeztek a legvégsőkig húzni az esetleges áremeléseket és ez meg is látszik majd a 2022-es számaikban.

Kiderül az is, hogy miért és milyen felületen kell leellenőrizni a kiválasztott utazási irodát, hogy az utas ne fusson bele abba, amibe a nyáron csődbe ment Lagun Travel ügyfelei. A vállalkozás nem rendelkezett magyarországi, Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) által kiadott bejegyzési számmal, és a magyar jogszabályoknak megfelelő vagyoni biztosítékkal sem. Egy esetleges fizetésképtelenség esetén az érintett utasok hazaszállítására és az itthon maradottak kártalanítására az irodák vagyoni biztosítéka nyújt fedezetet, melynek jogszabályban meghatározott összegét a hatóság rendszeresen ellenőrzi.

Ki tud még utazni ebben a környezetben?

Az a réteg, amelyet a rezsiválság és az infláció kevésbé érint, ezután is fog utazni - ahogy eddig is tette - akár évente többször is. Akinek kevesebb a pénze, erről le kell, hogy mondjon,

létezik azonban egy utazási forma, amelyért az emberek a spórolt pénzüket is hajlandóak kifizetni, ezek az úgynevezett kulturális körutak

- mondta a szakember, aki a MUISZ-ban betöltött tisztsége mellett az OTP Travelt is vezeti.

Mi van, ha spórolásból bezár a múzeum, amit meg szerettünk volna nézni?

Az utazási irodáknak a pandémia miatt nagy gyakorlatuk van abban, hogy a kínált szolgáltatásokat leellenőrizzék, legyen szó a szállásról vagy a látnivalókról. Ez most is igaz, amikor nem a járvány, hanem a magas energiaárak miatt korlátozhatnak egyes szolgáltatásokat.

A kockázatok azonban ennél is összetettebbek. Az elmúlt nyár is bővelkedett időjárási anomáliákban, erdőtüzek, hőségriadók, vízkorlátozás nehezítette a nyarat.

Már megjelentek azok az utasok, akik nyáron nem hajlandóak a Földközi-tenger partvidékére utazni, nekik Skandinávia vagy Kanada kell.

A gyerekes családok ugyanakkor nem nagyon tehetnek mást minthogy a nyári szünetben a tenger mellé utaznak, más élethelyzetben viszont még alternatíva lehet a késő tavaszi, kora őszi időpont is.

A elmúlt évek bizonytalanságai miatt sok olyan turista tért vissza az utazási irodákhoz, olyanok is, akik éltek a szállásfoglaló oldalak adta spórolási lehetőséggel, de "megégették magukat" a saját szervezéssel. Erre tett egy lapáttal a légi közlekedési káosz, amelynek okairól szintén szó van a videóban.