A Magyar Nemzeti Bank MT havi első rendes kamatdöntő ülésén egyaránt 100 bázisponttal emelte az egynapos fedezett hitel és az egyhetes fedezett hitel kamatát, ami így mindkét esetben 6,4 százalék.

Az alapkamat és az egynapos jegybanki betét feltételein nem változtatott a jegybank döntéshozó testülete.

A monetáris tanács (MT) rendszerint a havi két ülése közül a másodikon szokott fontos döntéseket hozni, például dönt az alapkamatról. Azonban már volt példa, hogy a kamatfolyosó módosításával a havi első ülésen is érzékelhető szigorításról döntött a testület.

Így szinte bizonyos, hogy csütörtökön az irányadó kamat tovább emelkedik. Mivel a egyhetes betéti kamat jelenleg 5,35 százalék, a csütörtöki kamatemelés maximuma 105 bázispont lehet, mivel ekkora a különbség az egyhetes betéti kamat és a kamatfolyosó új felső széle között. Arra sincs garancia, hogy ez a 105 bázispontnyi szigorítást egy vagy két lépésbe ugorja meg az MT.

A forint 400 körüli szintekre zuhant hétfőn. Ugyan kedden nagyot korrigált, a háborús helyzet miatt továbbra is sérülékeny jegybanki támasz nélkül a magyar fizetőeszköz a pici hangulatváltozásokkal szemben.

Az MNB már korábban egyértelművé tette, hogy hosszú szigorítási ciklusba kezdett, mivel nem akart mérséklődni az infláció, ami jóval meghaladja az MNB 3 százalékos célját, és a szerdai legfrissebb adat is kiugró, akár 8 százalékos értéket is mutathat.

Piaci elemzők a keddi ülés előtt már számoltak azzal, hogy ismét szigorítás lesz, látva a háborús helyzet miatti folyamatos gyengülést az eszközökben. A hétfői, 400 körüli forintárfolyamra eddig nem volt semmilyen hatékonya reakció, a Pénzügyminisztérium mindössze annyit fűzött hozzá magyarázatként, hogy a szankciók hatása, amiket Oroszországgal szemben vezetnek be.

A részletekről és a további tervekről Virág Barnabás, az MNB alelnöke tart hamarosan háttérbeszélgetést.