A várakozásoknak megfelelően tartja kiváró álláspontját a Magyar Nemzeti  Bank, ezt tükrözi, hogy novemberi rendes kamatdöntő ülésén nem változtatott a feltételeken.

Az MNB biztosra vehetően nem változtat 13 százalékos alapkamatán még jó ideig, és egyelőre arra sem számítunk, hogy az irányadó egynapos betéti kamat lefaragása meginduljon – írta a kamatdöntést megelőzően Trippon Mariann, a CIB szakértője.

Októberben 21,1 százalékos inflációs adatot közölt a Központi Statisztikai Hivatal, amit a jegybank a konstans szigorítási lépések és üzenetek ellenére nem tudott meggátolni.

A jegybank elsődleges mandátuma az árstabilitás biztosítása, ami 3 százalék, illetve egy ehhez számított plusz-mínusz egyszázalékos tűréssáv. A mostani 20 százalékot meghaladó, és minden jel szerint emelkedő infláció ettől nagyon messze van.

Az MNB egy nagy lépéssel bejelentette, hogy marad a szigor, ami jelen esetben 13 százalékos alapkamatot jelent, viszont további szigorítást nem lát indokoltnak a finomhangoláson túl.

A jegybank decemberben közli idei utolsó inflációs jelentését, ami vélhetően mind az infláció, mind a GDP tekintetében kedvezőtlenebb számokat tartalmaz.

A novemberi kamatdöntésről Virág Barnabás monetáris politikáért felelős alelnök tart háttérbeszélgetést.