Az áremelésre készülők aránya az átlagosnál is magasabb a 20-49 fős cégek körében, ahol 84 százalék, a kereskedelmi vállalatok között, itt 82 százalék és a tisztán hazai tulajdonú vállalkozásoknál, ahol 80 százalékos - adta hírül a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI).

A kutatás eredményei szerint az építőipari cégekre jellemzőbb a magasabb, a kereskedelmi vállalkozásokra az alacsonyabb áremelés szándéka.

A válaszadó vállalkozások csaknem fele (48 százalék) egy hónapon belül, további 36 százalékuk pedig 1-3 hónapon belül fogja végrehajtani az áremelést. Három hónapon belüli áremeléssel számol a feldolgozóiparon kívül minden más ágazatnak szinte a teljes egésze (89-95 százalék).

A vállalkozások több mint fele szerint az alapanyag- és anyagköltségek árának növekedése (79 százalékban), a munkaerőköltségek (72 százalékban) és az energiaárak (60 százalékban) nagyon vagy teljes mértékben meghatározzák az áremelést.

Az MKIK-GVI felmérésében 350, legalább 20 főt foglalkoztató hazai vállalkozás válaszait dolgozták fel.

A válaszadók több mint fele (62 százalék) véli úgy, hogy a jelenleg tapasztalható infláció nem lesz hatással az idei forgalmára. Elsősorban a kevesebb munkavállalót foglalkoztató cégek és a kisebb árbevételű vállalkozások azok, amelyek forgalmára negatívan hathat az infláció. Az építőiparban számítanak legnagyobb arányban forgalomcsökkenésre (24 százalék), ellenben a kereskedelemben kiemelkedően magas (39 százalék) azon cégek aránya, amelyek kifejezetten forgalomnövekedéssel kalkulálnak.

A külföldi (rész)tulajdonban álló vállalkozások forgalma kevésbé kitett az inflációs nyomásnak, közel négyötödük (78 százalék) nem vár semmilyen változást.

A válaszadók csaknem fele (47 százalék) szerint a jelenleg tapasztalható infláció nem lesz hatással a nyereségességére, 31 százalékuk szerint viszont kis mértékben csökkenteni fogja azt.

A feldolgozóiparban (49 százalék) és az építőiparban (50 százalék) számítanak legnagyobb arányban a cégek a nyereségesség – elsősorban kismértékű – csökkenésére, míg a kereskedelmi és az egyéb gazdasági szolgáltatást végző vállalkozások valamivel több mint fele nem számol semmilyen hatással - derül ki a GVI felméréséből.