Véglegesítették a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi emeléséről szóló elvi megállapodást a szociális partnerek, emellett a hivatalos bérmegállapodás fontos részleteiről is megegyeztek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának mai tárgyalásán – értesült a Napi.hu.

  • A minimálbér januártól 16 százalékkal nő, bruttó 232 000 forint lesz. 
  • A garantált bérminimum januártól 14 százalékkal emelkedik, bruttó 296 400 forintra nő az összege.

A minimálbér mellett garanciákat is tartalmaz az alku

A kötelező legkisebb bérek összegén felül a megállapodás egyéb, a munkavállalók keresetét és a vállalkozások költségeit is érdemben érintő részleteket is tartalmaz:

  • A megállapodást év közben felülvizsgálják a felek, amennyiben az infláció mértéke eléri a 18 százalékot, és a GDP pozitív tartományban marad.
  • A béreket terhelő szociális hozzájárulási adó nem emelkedik 2023-ban.

Az országos érdekegyeztetési fórum három munkáltatói érdekképviselete már a legutóbbi, keddi tárgyalási fordulón jelezte, aláírják a megállapodást. A három szakszervezeti konföderáció közül előzetesen ugyanakkor csak a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége fogadta el a formálódó alkut.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség korábban ragaszkodott a minimálbérek legalább 20 százalékos emeléséhez, ugyanakkor Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke az ATV műsorában megerősítette, ők is aláírják a megállapodást.

Valódi megállapodás született

A szakszervezeti és a munkáltatói oldal képviseleteinek egységes támogatása nélkülözhetetlen a bérmegállapodáshoz. Ha valamelyik fél nem fogadta volna el az alkut, veszélybe került volna a minimálbérek jövő évi emelése. A szociális partnerek megállapodása önmagában még kevés, ugyanakkor a harmadik aláíró, vagyis a kormány már korábban jelezte, támogatja a szakszervezetek és a munkaadók egyezségét, amennyiben az nem tartalmaz a költségvetés és a nemzetgazdaság stabilitását veszélyeztető pontokat.

A korábbi tárgyalási fordulókon sokáig úgy tűnt, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum is 15-15 százalékkal nő. A kormány ugyanakkor jelezte, hogy nem csökkenthető a szociális hozzájárulási adó jövőre, így a munkáltatók visszaléptek a korábban formálódó alkutól.

A megállapodás ünnepélyes aláírására várhatóan a jövő héten kerül sor. Ezt követően annak tartalmáról kormányrendelet jelenik meg, amely 2023. január 1-től lép életbe.

A minimálbér befolyásolja a juttatásokat

A minimálbér összege kevésbé érinti a vállalkozásokat, így kisebb terhet jelent számukra, mivel hivatalosan a foglalkoztatottak kevesebb, mint 10 százaléka dolgozik a kötelező legkisebb bér összegéért. A 16 százalékos emelés ugyanakkor érinti többek közt a szociális juttatásokat, az őstermelőket, valamint a közszférában dolgozók bérpótlékának többségét.

A garantált bérminimum összege jóval több munkavállalót érint, sőt, áttételesen több százezer foglalkoztatott fizetése nő a magasabb kereseti kategóriákban a 14 százalékos emelés miatt. 

Nagy béremelkedésre számít az államtitkár

A garantált bérminimum 730 ezer embert érint, a minimálbér pedig 200 ezer embert. De ezek az emelések túlmutatnak ezen az 1 millió emberen, hiszen a felette lévő béreket is jelentősen megtolja – értékelte a megállapodást Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Az alku hatására szerinte jelentős általános béremelés várható jövőre a magyar gazdaságban.