A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel - adta hírül az előzetessel egyező részletes adatait a KSH. Így termelés 2014 első tizenegy hónapjában 7,6 százalékkal magasabb volt, mint 2013 azonos időszakában  Tavaly októberéhez képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás novemberben 3,3 százalékkal emelkedett.

Az ipari export 2014. január-novemberben 9,7, novemberben 8 százalékkal bővült év/év alapon - az előző havi stagnálás után. A két zászlóshajó közül a járműgyártás kivitele novemberben jelentősen, 22,9 százalékkal emelkedett, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 3,3 százalékkal haladta meg a 2013. novemberit.

Eközben az ipar hazai eladásai 2014. január-novemberben 1,1 százalékkal, novemberben 1,5 százalékkal nőttek az előző évhez képest. A feldolgozóipar belföldi értékesítése novemberben 2,4 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt.

Novemberében a feldolgozóipar termelése 6,7 százalékkal emelkedett, a bányászaté 6,8 százalékkal csökkent 2013. novemberhez viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása is 6,3 százalékkal visszaesett.

Az autógyárak kitartóan húznak

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül tízben nőtt a termelés, a többi háromban 0,2 és 9,3 százalékpont között csökkent a volumen. A jelentősebb súlyú területek közül az ipari termelés motorja, a járműgyártás kibocsátása 19 százalékkal bővült. A kimagasló teljesítményt tükrözik a szinte csak exportra termelő iparág rendelésmutatói is.

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 1,8 százalékkal haladta meg egy évvel korábbit. Ezen belül a híradás-technikai berendezés gyártása 16,9 százalékkal visszaesett, míg az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása 22,2 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,8 százalékkal nőtt, alapvetően a hazai eladások élénkülésének eredményeként, a kivitel visszaesett.

Nagyot nőtt az export rendelésállománya

Tavaly novemberben a KSH álatl megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 23,1 százalékkal nőtt év/év alapon. Az új belföldi rendelések 5,4 százalékkal csökkentek, míg az új exportrendelések 28 százalékkal nőttek. Így az összes rendelésállomány 23,8 százalékkal haladta meg a 2013. novemberit.

A tavalyi első tizenegy hónapban  az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 5,3 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2,4 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.