Jól jött most Magyarországnak az a pozitív hír, hogy a kohéziós források részleges felfüggesztéséről szóló vitában végül arra jutottak az uniós pénzügyminiszterek keddi ülésén, hogy amennyiben Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban haladéktalanul hatályon kívül helyezik. A forint az Ecofin döntését követően erősödött, bár a magyar deviza rallyjába besegített a dollár euróval szembeni gyengülése is.

A Napi Gazdaság Online-nak nyilatkozó makroelemzők egyértelműen pozitív fordulatnak titulálták a döntést, de egyben inkább politikai döntésnek is tartották. Keszeg Ádám ugyanakkor megjegyezte: a Raiffeisennél nem hittek abban, hogy a kohéziós alapok forrásának részleges felfüggesztésére valóban sor kerülne jövő évtől. A banknál ugyanis biztosra veszik, hogy még idén megszületik a megállapodás az EU-val és az IMF-fel, ami egyfajta kényszerítő erőt fog jelenteni a kormány számára.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője szerint némi előrelépést jelent a döntés elhalasztása, amiben véleménye szerint részben benne volt a spanyolokkal kapcsolatban született előző napi döntés, melynek értelmében nem a büntetés mellett foglaltak állást, hanem több lehetőséget hagytak Madridnak a kiigazításra. Részben pedig az lehetett benne, hogy több ország kerülhet hasonló szituációba. Magyarország esetében ugyanis ha a deficitszint túllépését nézzük, csak néhány tizedes eltérésről, azaz jelentősnek nem mondható mértékről van szó - jegyezte meg Németh. A szakember hozzátette, túlzásnak tartja, hogy az Európai Bizottság megemeli a Magyarországon várható hiányvárakozását - 2012-re vonatkozóan 2,75-ről 3,00 százalékra, 2013-ra vonatkozóan pedig 3,25-ről 3,6 százalékra. A kohéziós források részleges felfüggesztésével kapcsolatban hozott mostani döntést abból a szempontból indokoltnak véli a szakember, hogy Magyarországról nem mondható el, hogy semmit sem tenne, hiszen az elmúlt két évben folyamatosan csak megszorításokat hajt végre a hiány csökkentése érdekében.

A piac nemigen foglalkozott sem az Ecofin-döntéssel, sem az OECD országtanulmányának megállapításaival - jegyezte meg Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója. Hozzátette: a feltörekvő piaci eszközökbe áramlik a pénz, a piaci hangulat, a nemzetközi környezet pozitív, így ennek fényében nehéz értelmezni az egyes hírek hatását. Az OECD által megfogalmazott kritikák ugyanakkor, amelyek egyébként egybevágnak a korábban már más forrásból elhangzott bírálatokkal, egy ellentétes előjelű piaci környezetben komoly turbulenciát is okozhattak volna. A szakember aláhúzta: a pozitív hangulat közepette a magyar piac relatív gyengeségét mutatja viszont, hogy a hosszú állampapír-hozamok nem tudnak 8 százalék alá menni, a forint pedig még mindig bő 10 százalékkal gyengébb a tavaly nyári szinteknél.