Az AstraZeneca antitest készítménye mostantól a COVID-19 kezelésére is használható az EU-ban, így Magyarországon is. A kutatási eredmények szerint a gyógyszer jelentősen csökkenti a súlyos COVID-19 betegség bekövetkezését és a halálozást. 

Az Evusheld egy hosszú hatású antitest-kombináció, a gyógyszer mostantól már nem csak megelőzésre, hanem az Európai Unióban a COVID-19 betegség kezelésére is alkalmazható felnőttek és serdülők esetén, ha a súlyos megbetegedés kockázata magas. 

Az Európai Bizottság a döntését egy olyan vizsgálatra alapozta, melyben magyar betegek is részt vettek.

Eszerint az Evusheld-kezelés szignifikánsan csökkentette a súlyos COVID-19 betegség kialakulásának vagy a halálozásnak az esélyét a placebóhoz képest. Minél korábban alkalmazták az Evusheld terápiát a tünetek megjelenése után, annál kedvezőbbek voltak az eredmények.

A vizsgálatba bevont betegek a kezeléskor enyhe-középsúlyos COVID-19 tünetekkel bíró, nem kórházban fekvő emberek voltak, akiknek a tünetei legfeljebb 7 napja álltak fenn. 90 százalékuk magas kockázati csoportba volt sorolható társbetegségeik vagy életkoruk miatt. A vizsgálatban az Evusheld jól tolerálhatónak bizonyult - írták. 

Sok ember, köztük az immunsérült, idős, vagy más komoly betegséggel küzdő betegek estén nagy az esélye, hogy a COVID-19 fertőzés súlyos formában jelentkezik, kórházba kerüléssel vagy akár halállal végződik - mondta Michel Goldman professzor, a brüsszeli Université Libre egyetem tanszékvezetője.

A COVID-19 betegség továbbra is komoly egészségügyi probléma több millió európai számára, különösen azoknak, akiknek az oltások nem jelentenek megfelelő védelmet. Az Evusheld elfogadása azt jelenti, hogy mostantól egy hosszú hatású antitest-kombináció is az orvosok rendelkezésére áll mind megelőzési, mind terápiás céllal - tette hozzá Iskra Reic, az AstraZeneca vakcinákért és immunterápiákért felelős igazgatóhelyettese.