Richard „Rick” Slayman-en márciusban, 62 éves korában hajtották végre a műtétet, a Massachusettsi Általános Kórházban. A sebészek akkor azt mondák, hogy a genetikailag módosított sertésvese legalább két évig kitarthat az emberi szervezetben - írta meg az AP News. 

A transzplantációs csapat közleményben fejezte ki együttérzését a családnak, akik nem maradtak hálátlanok: a transzplantációt kísérő óriási erőfeszítéseiknek köszönhetően a családunk még hét hetet tölthetett Rickkel, és ennek az időszaknak az emlékei tovább élnek bennünk - nyilatkozták. 

Korábban kísérleti jelleggel ültettek már be sertésvesét agyhalott emberek testébe, ám Slayman volt az első élő ember, akin elvégezték az eljárást. Slayman a 2018-as veseátültetése után tavaly már kénytelen volt visszaállni dialízisre. Amikor komplikációk léptek fel, orvosai a sertésvese-átültetést javasolták.

A család szerint Slayman részben azért esett át a műtéten, hogy reményt adjon annak a több ezer embernek, akiknek a túléléshez transzplantációra van szükségük.

Rick elérte ezt a célt, reménye és optimizmusa pedig örökké megmarad.

Áprilisban a New Jersey-i Lisa Pisano szintén kapott egy genetikailag módosított sertésvesét, valamint egy mechanikus pumpát, hogy a szíve tovább verjen.