Nem az volt a meglepő a hét első napján, hogy a Budapesti Értéktőzsde megremegett a kormány hét végén nyilvánosságra került újabb intézkedései nyomán, amelyek megnehezítik a megegyezést a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottsággal (EB), hanem az, hogy még volt olyan befektető, aki egyáltalán odafigyelt ezekre - írja a Financial Times (FT). Kevés piaci szereplő hiszi, hogy a magyar kormány komolyan meg akar egyezni az IMF-EU párossal, ami abban is kifejezésre jutott, hogy a hétfő reggeli reakciók után gyorsan visszatértek a tőzsdei árak oda, ahonnan elindultak.

Sokakat sokkolt, hogy a kormány felrúgta a bankszektorral kötött megegyezését, ám ezzel ellentétesen hat, hogy Budapest már számtalanszor elment a falig a húzásaival - derül ki Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piaci elemzője szavaiból. Régóta azt jósoljuk, hogy a bankadó állandó közteher lesz - tette hozzá.

Kiszámíthatóan kiszámíthatatlan

A hét végi pakkban állandóvá tették az átmenetinek tartott bankadót, továbbá 50 százalékra emelték a közszolgáltatók vállalati adóját, ami rossz hír a Mol részvényeseinek, miután az olajcég papírjai eddig a leglikvidebb befektetések közé tartoztak a BÉT-en - emlékeztet az FT. Mindig az ilyen típusú adóemelések voltak a legkézenfekvőbb lépései a kormánynak - mondja Montalto -, ezekkel az intézkedésekkel csak folytatják a megszorítások kiszámíthatatlanul egymást követő sorozatát, amit már megszoktunk tőlük.

A hét végi lépések segíthetnek javítani a költségvetési kilátásokat, de aligha érik el céljukat, azt, hogy az EB megszüntesse a Magyarországgal szemben folyó túlzottdeficit-eljárást - idézi az FT Gárgyán Eszter, a Citibank elemzője tegnapi feljegyzését. A legfőbb gond, hogy a megszorítások visszafogják a gazdasági növekedést, növelik az inflációs kockázatokat, amivel éppen szembe mennek az IMF és az EU ajánlásainak.

Újabb csomagok jönnek

Az intézkedések visszafoghatják a befektetéseket, tovább gyengítve az amúgy is halvány növekedési kilátásokat. Ezzel romlanak az adósság finanszírozásának lehetőségei, ami további költségvetési beavatkozásokat tehet szükségessé a következő években. A rendkívüli bankadó miatt a pénzintézeti szektor várhatóan nem válik nyereségessé, folytatódhat a hitelforrások gyors leépülése, ami visszafogja a belső keresletet.

Semmi értelme az IMF-megállapodásról beszélni. Nem lesz ilyen megegyezés, hacsak a piacon nem söpör végig olyan hosszú tűzvész, amelyet a kormány nem tud tűzoltással kezelni. Az elmúlt időszak rángásai gyorsan lecsengtek, és a tárgyalások ügye lekerült a napirendről - fejtegeti Montalto. A Fitch karácsony előtt felülvizsgálja a magyar adósságokra adott besorolást, és nem gondolkodik javításon.