Mint az korábban már kiderült, a Spicces füge respektus nevű aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el a Magyarország tortája címet, amely a szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda cukrászához, Lakatos Pál nevéhez köthető. A várva várt süteményt augusztus 19-től kóstolhatják meg a vendégek az árusító helyeken.

Az immáron negyedik éve tartó, és az iparágat elszálló árakkal sújtó időszakban minden bizonnyal kevesebb helyen és drágábban kóstolhatjuk meg a tortát, mint a korábbiakban.

A Pénzcentrum összeállítása szerint a legtöbb cukrászda idén is nekilát, hogy elkészítse az ország tortáját, és bíznak abban, hogy a kényszerű áremelés miatt nem maradnak távol az egységektől a vendégek.

A lap azt írja, hogy a cukrászdákkal folytatott beszélgetések alapján

átlagosan 1400 forintba fog kerülni egy szelet az országtortából az árusítóhelyeken,

A szórás azonban igencsak nagy, néhány cukrászdában már 1200 forintért is hozzájuthatunk az édességhez, máshol azonban akár 1700 forintot is elkérhetnek.

A beszámoló szerint a cukrászdák attól tartanak, hogy az infláció miatt sokkal kevesebb vendég tér majd be az üzletekbe, mások viszont bíznak abban, hogy legalább szeptemberben, az újdonság ereje miatt nagy lesz a kereslet.

Volt olyan cukrászda, amely úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt időszakban kétszer emelt árat – összesen 50 százalékot – és mégsem tűntek el a vendégek, idén is arra számítanak, hogy az emberek legalább egyszer meg akarják majd kóstolni a különleges, díjnyertes süteményt.

Egy másik egység pedig azt mondta, korábban mindig 10-15 ország tortát berendelték, a vevők pedig reggeltől estig sorban álltak a sütiszeletekért.