A kormányablakban dolgozó nő egy szervezett elkövetői csoport által szállított külföldieknek intézett valótlan tartalmú okmányokat; a nőre kiszabott büntetés súlyosítása érdekében az ügyészség fellebbez - írja a Fővárosi Főügyészség a közleményében.

Az ügyben egy ukrán férfit korábban már felfüggesztett börtönbüntetésre és kiutasításra ítéltek hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettére felbujtás miatt.

A XX. kerületi kormányablakban dolgozott a nő

A vádirat szerint egy 32 éves nő a Fővárosi Kormányhivatal XX. Kerületi Hivatalának kormányablakánál okmányirodai ügyintézői munkakörben dolgozott. Feladatai közé tartozott a személyazonosító igazolványok és az útlevelek kiadása, amely során, ha a kérelmező honosítási okiratot mutatott be, akkor egy "Képnézegető" alkalmazást kellett az ügyintézőnek igénybe vennie a személyazonosság ellenőrzése céljából. A nő azonban ezt az alkalmazást szándékosan nem vette igénybe a valótlan adatokat tartalmazó okmányok kiállításakor.

Az ügyintézővel kapcsolatba lépett egy szervezett elkövetői kör, és rábírta, hogy 2015 júniusa és 2016 decembere között 168, többek között ukrán, orosz, azeri, iráni, albán állampolgárságú személy részére valótlan tartalmú - a kérelmező személyek fényképével ellátott, azonban különböző, honosított magyar állampolgárságú személyek adatait tartalmazó - magyar magánútlevelet és személyazonosító igazolványt állítson ki. A vádlott - személyenként egy vagy két - összesen 198 darab valótlan tartalmú okmányt állított ki, és ezzel az Európai Unió tagállamának okmányaihoz juttatta a nem uniós polgárokat - írja Ibolya Tibor fővárosi főügyész a közleményben.

Embercsempészés miatt is felelősségre vonták

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség a nő ellen bűnszövetségben elkövetett embercsempészés bűntette, valamint 198 rendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a kerületi bíróságra.

A bíróság a nőt - a váddal egyezően - bűnösnek mondta ki és 5 év 10 hónap börtönbüntetésre, valamint 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet nem jogerős, a kerületi ügyészség súlyosításért fellebbez, mivel a cselekményeket a törvény öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni. Az ítélet ellen a vádlott és védője is jogorvoslattal élt elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében - közölte az ügyészség.

Az ügyészség azért is fellebbezett, mert a bíróság a vádlottat nem helyezte letartóztatásba.