"Alaposan tanulmányoztuk az Európai Bizottság november 7-én megjelent őszi prognózisát. Úgy ítéljük meg, hogy az őszi előrejelzés egy fontos lépést jelent Magyarország számára annak érdekében, hogy teljesüljön az ország fontos célja és kikerüljön a túlzott deficit eljárás hatálya alól 2013 első felében" - kezdi levelét a tárcavezető.

"Ahogyan azt az október 19-i levelemben hangsúlyoztam, a kormány elkötelezett aziránt, hogy pótlólagos bevételi forrásokat teremtsen elő, amelyek ellensúlyozzák a költségvetési elcsúszást, amit a Bizottság előrejelez" - fogalmaz a nemzetgazdasági miniszter.

Matolcsy György ezt követően ismerteti, hogy milyen intézkedésekkel tünteti el a rést, amely a kormány 2,7 százalékos jövő évi hiánycéljából és a Bizottság 2,9 százalékos prognózisából fakad. Vagyis a kormány harmadik költségvetési kiigazító csomagjának tartalmát mutatja be. Ezek szerint:

- Az energiaszolgáltatók jövedelemadója (Robin Hood-adó) a korábbi 11 százalékról 31 százalékra emelkedik, ezzel a szektor adóterhelése 50-ra ugrik 2013-tól. (40 milliárd forint)

- Az on-line szerencsejáték megadóztatása. (10 milliárd forint)

- A Szerencsejáték Zrt. osztalékbefizetésének növelése. (10 milliárd forint)