Csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma 3,9 százalékkal - hétfőn hozta hivatalosan nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal a 2022 decemberére vonatkozó adatokat, „3,9%-kal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma - Kiskereskedelem, 2022. december” című gyorstájékoztató címmel.

Az anyagot, mint általában mindig, a hivatal megküldte a szerkesztőségeknek, akik ezt követően publikálták azokat. A szabály az ilyen KSH méréseknél az, hogy ha azok embargós jelzéssel érkeznek hozzánk, akkor az embargós dátumot követően lehet csak kiadni az anyagot. 

Hogyan került hozzájuk?

A gyorstájékoztatót, amiből nagyjából az rajzolódott ki, hogy kifutottak a támogatások, mint például az üzemanyagokra elhelyezett ársapka, az infláció pedig rohamléptekkel vágtat előre most nem látták el ilyen felhívással, azonban szembetűnő volt, hogy a Makronóm Intézet már szombaton, 13 óra 48 perckor elküldte szerkesztőségünknek, Dr. Regős Gábor makroelemzési vezetőjének friss KSH kiskereskedelmi adatokhoz fűzött szakmai kommentárját.

Bár az intézetnél felhívták az újságírók figyelmét arra, hogy ne publikálják február 6-án, reggel 8 óra 30-ig azt, furcsa, hogy egyáltalán hogyan kerülhetett a KSH kimutatása az elemzőkhöz idő előtt. 

Elvileg sehogy, hívja fel a figyelmet már a Portfolio a hivatal válaszai alapján, hiszen - idézzük a hivatalt - "a KSH a hivatalos statisztika alapelveivel összhangban, a Tájékoztatási és kommunikációs politikában rögzített módon kizárólag az állami döntéshozó szervek, valamint a hozzáférést igénylő médiumok számára biztosít a lehető legszűkebb személyi körben előzetes hozzáférést a gyorstájékoztatókhoz."

Nyilatkozathoz kötött

A lap kérdéseire a KSH azt közölte, hogy a fél kilenckor megjelenő gyorstájékoztatót a tájékoztatási naptár szerinti nap előtt egy nappal, délután 5 órakor kaphatják meg az állami vezetők, a szerkesztőségek pedig csupán a megjelenés előtt fél órával látnak rá arra, amit a KSH mért. De csak azok, akik feliratkoztak a KSH ilyen tárgyban indított levelezési listájára. Hangsúlyozzák, hogy az előzetes hozzáférés mind az állami szervezetek, mind a sajtó érintett szervezetei esetében az embargó szabályainak betartásáról szóló nyilatkozathoz kötött.

A gazdasági portál feltette azt a kérdést is, hogy szándékozik-e KSH vizsgálatot indítani az ügyben, erre azt a választ kapták, hogy igen. A szabályok értelmében "a minisztérium, intézmény vagy a sajtó érintett szervezete megsérti az embargó szabályait, a KSH jogosult az előzetes hozzáféréshez való jogát határozott időtartamra felfüggeszteni vagy véglegesen visszavonni." A statisztikai hivatalnál rámutattak, az embargó betartásért és az adatok bizalmas kezeléséért az embargó betartásáért kötelezettséget vállaló nyilatkozók felelnek.