A szombaton 10 órakor kezdődő központi írásbelin 541 helyszínen több mint 71 ezer diák töltheti ki a magyar, majd a matematika feladatlapokat  - mondta Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke a távirati irodának.

A kilencedik évfolyamra felvételizők írásbelijére 56 ezren jelentkeztek, a hat évfolyamos gimnáziumi írásbelin csaknem 9100, a nyolc évfolyamoson mintegy hatezer gyermek vesz részt.

Már 1999 óta él ez a felvételi rendszer

Az OH elnöke szerint az 1999 óta működő középfokú felvételi rendszer jól bevált. Brassói Sándor azt is hangsúlyozta, az intézmények mindent megtesznek azért, hogy a szombaton tartandó felvételin részt vevő vizsgázókat nyugodt, biztonságos környezet fogadja, egyúttal minden felvételizőnek sikeres vizsgát kívánt.

Hozzátette: összesen 94 ezer körül lesz a felvételizők száma, de nem minden diák írásbelizik, ugyanis a középiskolák széles köre - jellemzően a szakképző intézmények - nem várják el ezt.

Azok a felvételizők, akik a szombati vizsgán alapos indokkal - például betegség vagy közlekedési elakadás miatt - nem tudnak részt venni, a január 31-ei pótló írásbelin vizsgázhatnak. Az igazolást az intézményvezetőnek kell benyújtani. A forgalmi akadály igazolására központi előírás nincs, ilyen esetben az intézményvezetővel kell a szülőnek egyeztetnie - közölte az OH elnöke.

Ne hagyja otthon a személyijét a diák

Brassói Sándor kitért arra: a felvételizőknek pontosan kell érkezniük, a személyazonosságot igazoló okmánnyal, illetve a felvételi tájékoztatóban szereplő íróeszközökkel, és érdemes valamilyen enni-innivalót is vinniük.

A javítás nyolc napon belül történik meg az Oktatási Hivatal központi megoldókulcsai alapján, amelyeket a hivatal a vizsgát követően nyilvánosságra hoz - mondta Brassói Sándor. Hozzáfűzte: a feladatlapokat szakemberek állítják össze, az egyes munkabizottságokban az adott korosztály tudásszintjét, életkori sajátosságait jól ismerő gyakorló pedagógusok és egyetemi szakemberek vannak.

A diákok és szülők megnézhetik a kijavított dolgozatokat, és ha úgy vélik, az intézmény nem a központi javítókulcs alapján értékelte a gyermek dolgozatát, kérelemmel, fellebbezéssel fordulhatnak az intézményhez - mutatott rá az OH elnöke. Megjegyezte: a tapasztalatok szerint az intézmények nagy többsége pontosan követi a javítókulcsokat.

Az írásbeli eredménye alapján a szülőknek és diákoknak február 22-ig van idejük eldönteni, mely iskolákat jelölik meg a továbbtanuláshoz - mondta Brassói Sándor.