"Az Európai Bizottság felfüggesztette a kifizetéseket egy sor közúti építkezési projektnél összesen nyolc 2007 és 2013 között az európai regionális fejlesztési alapból és kohéziós alapból finanszírozott magyar programon belül. A kifizetések a közbeszerzési eljárások során alkalmazott diszkriminatív kiválasztási kritériumok miatt lettek felfüggesztve" - erősítette meg a BruxInfónak a 444.hu hírportál értesülését a regionális politikai biztos szóvivője.

Jakub Abramowicz hozzátette, hogy a felek között továbbra is folynak a tárgyalások a Bizottság által kért pénzügyi korrekcióról. Brüsszel korábbi, 25 százalékos pénzbüntetésre (a projektek uniós finanszírozását csökkentenék ennyivel) vonatkozó javaslatát elutasította a magyar kormány.

A felfüggesztést megelőzően a Bizottság előbb még 2013 decemberében megszakította az aszfaltkeverő ügyben a kifizetéseket (a hivatalos indok szerint a magyar szabályok diszkriminatívan csak egy 50 kilométeres körben telephellyel rendelkező beszállítóknak tették lehetővé az aszfalt szállítását az útépítésekhez). Miután a magyar hatóságok 2014. augusztus végén elutasították a Bizottság által ajánlott pénzügyi korrekciót, a testület ugyanaz év novemberében elindította a pénzügyi korrekciós eljárást, majd előzetesen felfüggesztette a szóban forgó kifizetéseket. A felfüggesztéssel most egy lépéssel továbbmentek az eljárásban.

A regionális politikai szóvivő szerint a közlekedési programon belül ezért jelenleg 573 millió euró kifizetés van felfüggesztve. Más programokra jelenleg nem lettek benyújtva az érintett szerződésekre vonatkozó kifizetési kérelmek.

Abramowicz hangsúlyozta, hogy az arányosság jegyében a Bizottság az adott programokon belül csak a szerződések (projektek) szintjén függesztette fel a kifizetéseket. Emlékeztetett rá, hogy ez a kifizetések felfüggesztésének lehető legalacsonyabb szintje és az érintett szerződésekről szóló listát a magyar hatóságok nyújtották be Brüsszelben. "Ennélfogva a Bizottság folytathatja a kifizetéseket a programok aszfaltügy által nem érintett részeiben, ahelyett, hogy egész prioritásokat vagy akár programokat sújtana a kifizetések felfügge4sztésével" - szögezte le a regionális politikai szóvivő.