Kósa Lajos budapesti sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság szerdai javaslatát értékelve - amely Magyarországnak szánt kohéziós pénzek folyósításának felfüggesztésére vonatkozik - azt mondta: a Fidesz külön nehezményezi, hogy a testület nem volt tekintettel semmilyen körülményre, így például arra, hogy a magyar kormány éppen a napokban döntött egy olyan csomagról, amely 0,4 százalékkal tervezi csökkenteni a 2013-ra várt költségvetési hiányt.

A Portfolio.hu szerint Kósa Lajos kijelentése "a napokban eldöntött csomagról" ugyancsak arra enged következtetni, hogy a kormány elébe akart menni a brüsszeli döntésnek, és az intézkedések valóban inkább sürgősek, mint menetrendszerűek voltak.

Kósa Lajos egyben rendkívül felelőtlennek is nevezte az Európai Bizottság döntését, hiszen - mint mondta - mit gondoljanak azok a tagállamok, amelyek komoly belpolitikai konfliktust vállalva próbálják lefaragni költségvetési hiányukat, és eközben azt látják, hogy van egy ország, amely szintén mindent megtesz ezért, az unió azonban "leckézteti".

Mint az már ismert az Európai Bizottság arra tett ma javaslatot, hogy fagyasszanak be 495 millió euró Magyarországnak szánt kohéziós támogatási forrást 2013-tól, mert az ország nem teljesítette a túlzott hiány eljárás keretében korábban megfogalmazott elvárásokat. A testület szerint a 2011-es többletes költségvetést csak egyszeri tételekkel sikerült elérni, a hiány ezek nélkül a GDP 6 százaléka lett volna.