A tavaly felállított hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport az ügyrend elfogadása mellett befogadta a civil szereplők részéről érkezett javaslatok jelentős hányadát, valamint kijelölték azt az öt almunkacsoportot, amelyek az ülések között folyamatosan dolgoznak. Ezekben az adott terület nem kormányzati és civil szakértői vesznek részt.

Biró Ferenc, az Integritás Hatóság és egyben a Korrupcióellenes Munkacsoport elnöke az ülés után elmondta: konszenzussal kialakították a működés kereteit, tisztázták az összes ügyrendi kérdést, így eljött az ideje az érdemi munkavégzésnek. A közlemény szerint az Integritási Hatóságnak március 15-ig kell elfogadnia a 2022-es jelentést.

Sok múlhat a konstruktív együttműködésen

„Annak ellenére, hogy a rövid működés okán a feladatellátáshoz és az antikorrupciós tevékenységek nyomon követéséhez szükséges adatokhoz történő hozzáférés módja még nem körvonalazódott, bizakodásra ad okot, hogy az állami szervek képviselői is kifejezték ezirányú együttműködési szándékukat. A rendelkezésre álló hat hétben a soron következő mérföldkő teljesítéséhez a tagok és a meghívottak konstruktív együttműködése elengedhetetlen”

- hangsúlyozta Várady Szilvia, a Korrupcióellenes Munkacsoport alelnöke a közleményben.

Az Integritás Hatóság felállítását a magyar kormány az Európai Bizottság felé is vállalta, hogy a jogállamisági eljárásban felfüggesztett magyar kohéziós támogatások kifizetése megindulhasson. Az autonóm államigazgatási szervként létrejövő Integritás Hatóság az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértések kivizsgálásával foglalkozik.