Míg a koronavírus vuhani változatának terjedésekor egy fertőzött személy 2-3 másikat fertőzött meg, az omikronnál 15-18 embernek adja át a vírust – mondta a műsorban Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

Hozzátette: fertőzőképességben lassan eljutunk odáig, ami a kanyarót jellemzi. Mindenhol ilyen sebességgel terjed a koronavírus, cserébe viszont úgy tűnik, hogy sokkal enyhébb lefolyású felsőlégúti fertőzést okoz – tette hozzá.

Szerinte nagy valószínűség szerint mindenki találkozni fog valamilyen formában az omikronnal.

Most valamilyen szinten mindenki fogékony az omikron variánsra, és könnyen terjed, de ez a vírus nagyon változékony. Ha jön egy következő variáns, akkor arra is fogékonyak leszünk, újabb és újabb járványhullámok jöhetnek, de ezeknek a mértéke, vagy az, hogy ezzel hogyan fogunk tudni együtt élni, változhat – fogalmazott.

Akinél enyhe tünetekkel, otthon zajlik le a fertőzés, tüneti szerekkel – például lázcsillapítóval, vitaminokkal – enyhíthetik tüneteiket. Ha ezek súlyosbodnak, szükség lehet néhány napos kórházi kezelésre. Galgóczi Ágnes szerint az omikronnál jelentősen lerövidült a kórházi kezelések hossza.

Ezért bizonyos szempontból csökken az egészségügyi rendszer leterheltsége, más szempontból meg kicsit nőhet, mert ha többen lesznek betegek, többen kerülhetnek kórházba, tette hozzá.