Az OBH protokollja szerint a kitűzött tárgyalások megtartásáról minden esetben a bíróság hoz egyedi döntést, attól függően, hogy megoldható-e az adott tárgyalóteremben a résztvevők elhelyezése egymástól két méter távolságra. A tárgyalás megtartása szempontjából döntő jelentősége van annak is, hogy a megelőző 14 napban az ügyben érintett személy járt-e fertőzéssel érintett területen.

A tárgyalások kezdetén a bíró szóban tájékozódik és tájékoztatást ad annak érdekében, hogy ne legyen jelen potenciálisan fertőzött ember. A bíróság félbeszakítja a tárgyalást, ha felmerül a lehetősége, hogy a tárgyalóteremben fertőzött személy tartózkodik, majd az érintettet elkülönített helyiségbe irányítja és azonnal értesíti az illetékes hatóságot. A tárgyalóteremben tartózkodók adatait és elérhetőségeit a bíróság ilyen esetekben regisztrálja és eljuttatja az illetékes szervhez. A fertőzöttség gyanújának megállapítására a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendje az irányadó az OBH számára is.

Az OBH azt is közölte, hogy lehetőség szerint távmeghallgatással kell megtartani a bírósági tárgyalásokat.

Az ügyészségeken sincs ügyfélfogadás

Szünetel a személyes ügyfélfogadás az ország valamennyi ügyészségén - olvasható az ügyészségi honlapon az MTI szerint. A pénteken publikált közlemény szerint a magyar kormány által elrendelt veszélyhelyzetre figyelemmel péntektől a személyes félfogadás valamennyi ügyészségen határozatlan időre szünetel.

Beadványok benyújtására továbbra is van lehetőség postai úton vagy az ügyészségeknél elhelyezett gyűjtőládában, továbbá az elektronikus kapcsolattartási rendszeren keresztül ügyfélkapus regisztrációval.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a rendelkezés az idézésekre nem vonatkozik, az idézésben megjelölt helyen és időben a megjelenés továbbra is - a törvényi rendelkezéseknek megfelelően - kötelező.

Szünetel a személyes ügyfélfogadás a Nógrád megyei ügyészségeken is tekintettel arra, hogy a kormány veszélyhelyzetet rendelt el a koronavírus miatt. Bóna Gyula megyei főügyész pénteken az MTI-nek elmondta: a Nógrád Megyei Főügyészségen, továbbá a Balassagyarmati, Salgótarjáni és Pásztói Járási Ügyészségen sem fogadják személyesen az ügyfeleket.

Az ügyészségre a beadványokat e-mailben, postai levélben, illetve az ügyfélkapu-regisztrációval rendelkezők az elektronikus kapcsolattartási rendszeren keresztül nyújthatják be - tette hozzá.

Regisztrálni kell a bírósági tárgyalásokra

A magánszemélyeknek és a sajtó munkatársainak regisztrálniuk kell, ha látogatóként akarnak résztvenni a Fővárosi Törvényszék illetékességi területén működő bíróságok tárgyalásain - közölte a Fővárosi Törvényszék közleményben az MTI-vel pénteken. A kialakult járványügyi helyzetben azért van szükség az intézkedésre, hogy előre meghatározhassák a tárgyalásokon várható hallgatói létszámot.

Regisztrálni a [email protected] e-mail címen legkésőbb a tárgyalás napját megelőző nap 14.00-ig lehet. A sajtóérdeklődésre számot tartó, sok érdeklődőt vonzó tárgyalásokat - a rendelkezésre álló eszköz-kapacitástól függően - másik teremben, kivetítőn figyelhetik az érdeklődők.