Teltházzal működik az egyházi fenntartású Budapesti Szent Ferenc Kórház, ahol a belgyógyászat és a kardiovaszkuláris rehabilitáció mellett már több mint egy éve poszt-Covidos betegeket is kezelnek a 150 ágy 70 százalékán Ha egy ágy felszabadul, szinte rögtön elfoglalja egy új beteg.

„A kórházban háromlépcsős poszt-Covid ellátás zajlik. Egyrészt ott a fekvőbeteg-ellátás, ide jellemzően az intenzív osztályokról, Covid-osztályokról kapjuk a betegeket, akik hosszan tartó ellátásra szorulnak. Aztán van egy poszt-Covid ambulancia, ide családorvosok küldik a betegeket nem túl bonyolult tünetekkel. És van egy poszt-Covid nappali ellátás a régióban élő betegeknek, itt ugyanazok a programok elérhetőek, mint a fekvőbetegeknek, csak nem kell befeküdni" - mutatta be az ellátási rendszert a portálnak Toldy-Schedel Emil, a kórház főigazgatója.

A kórházban nemcsak a fekvőbeteg-osztályon nagy a zsúfoltság, de az ambulancián is, ahol most június elejénél tart az előjegyzés. Próbálkoznak egy délutáni ambulancia indításával,  jóval nagyobb óraszámú poszt-Covidos betegek ellátása érdekében, ám ehhez további források és emberek kellenének.

Vannak gyógyíthatatlan szövődmények is

Poszt-Covidos tünetek egyáltalán nem csak azoknál alakulnak ki, akiknél nagyon súlyos volt a betegség lefolyása, de amíg az akut szakaszban enyhe tünetekkel küzdőkre nem jellemző, hogy később fekvőbeteg-ellátásra szoruljanak, a kórházba kerültek háromnegyede mutat poszt-Covid tüneteket, s nekik átlagosan három hétre van szükségük ahhoz, hogy meglegyenek oxigénadagolás nélkül, önellátóvá váljanak, és megkezdhessék az otthoni rehabilitációt.

 Jellemző vezető tünet a nagyfokú gyengeség, sokan éppen csak fel tudnak ülni az ágyban, még a vécére sem tudnak kimenni. Vezető tünet a légszomj, ami a tüdőkárosodás következtében alakul ki. A fáradékonyság hátterében szívelégtelenség, szívizomgyulladás és szívburokgyulladás is állhat, gyakoriak a rémálmok, és tudatzavar is előfordul, a betegek időnként nem tudják megállapítani, hogy még a lélegeztetőgépen vannak-e, vagy már csak álmodják a traumát.

Szaglás- és ízlészavar, cukorbetegség vagy poszttraumás stressz szindróma is kialakulhat, de vannak, akik kopaszodni kezdenek a fertőzés utáni hónapokban. Idősebbeknél demencia, gyerekeknél tanulási zavar is jelentkezhet.

Súlyos szövődmény a véralvadás fokozódása, és sok betegnél a tüdőgyulladás mellett a tüdőembólia is kialakul, illetve mélyvénás trombózis is. A vérhígító-kezelés emiatt nagyon fontos a súlyos betegeknél - sorolta a poszt-Covid tüneteket Czibók Csilla, a poszt-Covid osztály főorvosa. Toldy-Schedel Emil szerint ez az összetett tünetegyüttes teljes komplexitásában új jelenség az egészségügy számára.

A fertőzésnek vannak gyógyíthatatlan szövődményei is.

Mire figyeljen, aki covidos volt?

Ha a betegség akut szakának lezajlása után egy hónappal még mindig nagyon fáradékony, légszomja van, nagyon szapora a szívverése, nagyon nem tud aludni, vagy még mindig hasmenése van, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Ha valaki a koronavírus hosszú távú tüneteit érzi magán, annak először a háziorvosához kell fordulnia, akitől beutalót kap egy poszt-Covid ambulanciára. Itt felmérik, hogy milyen ellátásra van szüksége, és ha helyben esetleg nem tudnák kezelni, szakellátásra is továbbküldik.

Érdemes követni a Szent Ferenc Kórház külön a rehabilitációnak dedikált Facebook-oldalát, ahol egy olyan kérdőívet is találunk, amely segít eldönteni, hogy ellátásra szorulunk, vagy nem. Akinek pedig azonnali ellátásra van szüksége, az talál a nap 24 órájában üzemelő ambulanciát is.

Mi mit tehetünk?

Aki már átesett a fertőzésen, de még tüneteket mutat, végezzen rendszeresen légzőtornát, és fokozatosan próbálja meg növelni a tüdőkárosodás miatt visszaesett teherbíró képességét. Érdemes különböző étrend-kiegészítőket szedni, például D-vitamint, magnéziumot, szelént és cinket, valamint oda kell figyelni az egészséges táplálkozásra is.