Kénytelenek leszünk spórolni a gázfogyasztással, miután egész Európában rendkívül problematikus lesz az ellátás, gazdasági válsághelyzethez vezetett az energiaárak emelkedése – állapította meg a kormány Gulyás Gergely kancelláriaminiszter beszámolója szerint.

Ezért a kormány több fronton ellátási, illetve takarékoskodási programot indít.

25 százalékos gázfogyasztás-csökkentés lesz

A kormány a takarékoskodást saját magán kezdi: az állami szerveknek, az állami tulajdonú gazdasági társaságoknak 25 százalékos gázcsökkentést írtak elő. Minden miniszternek a következő kormányülésig az ehhez szükséges számításokat és döntéseket meg kell hoznia a hatáskörébe tartozó intézményeknél.

Csak az állami szférában 200 millió köbméter gázt tudnának spórolni a ma bejelentett intézkedéssel.

Kérdésre elmondta, minden állami intézményben előírás, hogy 18 fok legyen legfeljebb a hőmérséklet (a német közintézményekben 19 Celsius-fokot határoztak meg a spórolás jegyében - a szerk.).

Tűzifa- és szénprogram indul

Ezzel együtt azt kérjük, hogy mindenki ésszerűen járjon el – mondta Gulyás. Ezért tűzifa- és barnaszén-programot hirdet kormány. A jövő héttől az erdőgazdaságoknál is lehet közvetlenül fát venni, amikre hatósági árat állapítanak meg. A fatípus függvényében lehetnek eltérések, és lesznek kijelölt átvételi helyek. Mindenkinek tudnak legalább 10 köbméter fát biztosítani az állami erdőgazdaságok, többnyire azonnal, ha nem is azonnal, akkor rövid időn belül.

Szabályozás itt is lesz, a kormány megakadályozná, hogy tömeges felvásárlások legyenek, mivel kifejezetten magáncélra szól a program.

A gázfűtés kiváltására a legjobb megoldás a split klíma: megnézzük, mennyi áll rendelkezésre, és lehet, hogy fogunk programot hirdetni split klímára - mondta Gulyás.

Szénprogram is indul, a cél, hogy 50 ezer tonnáról 280 ezer tonnára lehessen emelni a kitermelést. Az ehhez szükséges lépéseket a kormány megteszi a következő napokban.

Mint azt lapunk kérdésére is elmondta, az átlagfogyasztásig 150 ezer forint havonta amit a háztartásoknak nyújt támogatásban a kormány, ami az aktuális tőzsdei árak alapján a legnagyvonalúbb Európában.

Szintén rákérdeztünk az olyan esetekre, amikor a mérőállások diktálása miatt adódtak alkalmak, amikor többszörösére nőtt a közüzemi költség. Gulyás szerint nem lehet konkrét következtetéseket levonni néhány esetből. Azt elismerte, és elnézést is kért, amiért az elmúlt időszakban a mérőállások bediktálására vonatkozó tájékoztatás pontatlan volt.

A gáztárolók töltöttsége 65,4 százalékos, ami 81 napra elegendő. Téli napokkal, ipari és lakossági fogyasztással számolva, összességében jól haladunk a feltöltéssel - véli a miniszter.
A Mátrai Erőmű esetében pedig döntés született, hogy 2029-ig biztosan működni fog, egyben a társult lignitbányában is folytatódik a kitermelés, miközben új, zöldülő terveket is véghez visznek az erőműnél.

Egyelőre nem változik a távhő ára

A távhő ára a lakossági fogyasztók számára nem változik "az álhírek ellenére" – mondta Gulyás. Cél, hogy mindenhol távhős fogyasztási ponton legyen mérőóra, jelenleg 30 ezer órát lehet beszerelni egy évben, de így is több évig tart, míg mindenhova kerül óra.

A nem magántulajdonban lévő ingatlanok miatt kértek be távhőfogyasztási adatokat korábban, felmérni a helyzetet. Gulyás elmondása szerint nem sikerült szétválasztani az egyes fogyasztókat, ezért nincs szándék ezen a téren most bármilyen komolyabb változtatásokba belemenni.

A vállalatoknál nagy baj lehet az elszálló energiaár miatt

A vállalati szektorban komolyabb problémák vannak, ott már munkahelyvédelmi program kell. Ott az energiaigényes termelőcégeknél akkora baj lehet, hogy kiesnek egyes vállalatok a termelési láncból, ez pedig tömeges munkanélküliséghez vezethet.

A támogatások fókusza elsősorban az energiaigényes iparágakban működő gyártóláncok részei lehetnek. Az üvegipar tipikusan ilyen, ami ha kiesik, több más szegmens működését megbéníthatja

Csak összejön a béke az unióval

A kondicionalitási eljárás során egyetértünk azzal, hogy az uniós pénzek transzparens elköltése közös érdek. Ezért minden garanciát megadtunk, most is Brüsszelben tárgyalnak illetékes kormánytagok. Azt reméljük, hogy az Európai Bizottság kedvező döntést hoz és hozzájuthat az államháztartás az eddig visszatartott pénzekhez – mondta Gulyás.

A magyar kormány továbbra is úgy látja, hogy a szankciók nem váltották be a várt reményeket. (Az orosz kormány viszont évtizedes recessziót vár - a szerk.) A gázár a másfél évvel ezelőttinek a tíz-tizenötszöröse volt az elmúlt egy-másfél hónapban. Magyarországot még ez a krízis nem érte el, de sok más helyen már baj van.

Gulyás szerint a szankciók eltörlésével minden kár és ár feleződhetne, ennek megfelelően nem érti a kormány az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy árplafont kell bevezetni az orosz gázzal szemben. Ennek a kivitelezése nem átlátható, még szükség lesz a részletes javaslatra - véli a magyar miniszter.

A megoldás a szankciók feloldása

Gulyás szerint Oroszország halálra keresi magát és röhög a markába, miközben Európa olyan inflációval küzd, hogy az elszegényedés veszélyezteti az embereket.

Rossz választ adtunk az orosz agresszióra

Gulyás hangsúlyozta többször: a szankciók eltörlése egyből felére vágná vissza az inflációt.

Az európai műtrágyagyártók szövetsége szerint egész Európában válságban van a műtrágyatermelés. Az előállítási költségekből 70 százalék a földgáz. Nehéz, mert ugyan vannak alternatívák, de jelenleg nincs érdemi remény arra, hogy kiváltható legyen a földgáz miatt kieső műtrágyamennyiséget, ami aggasztó előretekintve az élelmiszerárak alakulásában. 

Át kell szabni a pénzügyeket is

Döntött arról is a kormány, hogy új állampapír.stratégia kell. Ezért az Államadósság Kezelő Központ olyan új állampapírt bocsát ki, amelynek az induló kamata eléri a 11 százalékot. Szeptemberben meg fog jelenni, ez kedvezőbb mint bármelyik kereskedelmi bank ajánlata - ígéri Gulyás. (Erről itt olvashat bővebben.)

A miniszter szerint egyelőre még nem kell átírni a költségvetést, de nem zárható ki, hogy a novemberi, decemberi adatok fényében változtatni kell. Addig még olyan hektikus változások lesznek, hogy decemberig legalább várni érdemes. (A mai adatközlés szerint augusztusban 2872,7 milliárd forintos hiánnyal zárt az államháztartás központi alrendszere - a hiánycél 2022 egészére 3152,7 milliárd forint.)

A Vodafone-t hitelből veszik meg

A Vodafone felvásárlására vonatkozó kérdésre a miniszter nem árult el részleteket, mert még tárgyalási fázisban járnak az eladókkal. Azt elárulta, hogy a 700 milliárd feletti vételárat várhatóan hitelből fedezi az állam.

Az állam építene cementgyárat

Az ellátás biztosítása érdekében napirenden van az is, hogy állami cementgyárat építenek, mert bizonytalanságot lehet érzékelni a piacon, nem lehet szavatolni az ellátásbiztonságot.

Az atomenergetikai beruházásokkal is elégedetlen a kormány. 

Nem itt kellene tartani Paks II.-vel
- mondta Gulyás. Nem erősítette meg, de nem váratlan fejlemény, hogy Süli János, az erőmű bővítésért felelős korábbi miniszter, illetve az új kormányban államtitkár lemondását a késlekedés idézhette elő.