A hét végi parlamenti választások után nem csupán az a képviselők létszáma csökken nagyjából felére Magyarországon, hanem a nők aránya is zsugorodni fog a már most is igencsak gyenge szintről - írja a Wall Street Journal (WSJ). Jelenleg nem éri el a kilenc százalékot a nők aránya a képviselők között - csupán 32-en vannak a 386 fős Országgyűlésben.

Ezzel az Európai Unióban Magyarországban a legalacsonyabb a nők részvétele a törvényhozásban. Csehországban 20, Lengyelországban 24, az Európai Parlamentben 30 százalék ez az arány. A magyarországival megegyező siralmas képet csak Kongó és Pakisztán törvényhozása mutat. A költségvetési intézményekben, beleértve ebbe a kormányzati és az önkormányzati hivatalokat is, 440 ezer nő dolgozik, ami a teljes munkaerő-állomány 70 százaléka - idézte a WSJ a 2012 végi adatokat.

A nők jogaiért küzdő civil szervezet álláspontja szerint minden társadalom demokratikus működésének egyik fokmérője, hogy hány nő képviselő dolgozik a parlamentben. Az alacsony képviselet a törvényhozásban a nők szemléletének figyelmen kívül hagyásához vezet, ami számukra kedvezőtlen szociális és gazdasági döntéseket eredményez. Emiatt romolhat a nők életminősége, ami károsan befolyásolja a demográfiai mutatók alakulását is.

Bunkók

Szabó Tímea a Párbeszéd Magyarországért és Szél Bernadett az LMP képviselője beszámolt a WSJ tudósítójának a magyar parlamentben elhangzott szexista, bunkó megnyilvánulásokról. Nem véletlen, hogy pártjaik támogatják a női kvóták bevezetését a képviselők között. Ennek arányáról 30, illetve 50 százalékos javaslatok hangzottak el az elmúlt időszakban.

Az elemzők egy része és a Fidesz másként gondolja. Előbbiek szerint a társadalmat fokozatosan kell hozzászoktatni a nők politikai szerepvállalásának erősíréséhez. A folyamatnak inkább alulról felfelé kell végbemennie, mint fordítva. A kvótarendszer csak elfedni és nők valós problémáit - mondja Juhász Attila, a Political Capital elemzőközpont szakértője.

A Fidesz a legszélesebb lehetőséget akarja a nők elé tárni - fejtegette Keresztes Mónika, a párt politikusa. Nem lenne célszerű kvótarendszerrel kényszeríteni őket arra, hogy megjelenjenek a parlamentben. A kvóta hiányán kívül más okai is lehet annak, amiért a nők nem akarnak profi politikusok lenni. A politika a hatalomért folyó harcról szól, ami nem természetes egy nőnek. A nő politikusoknak vigyázniuk kell, hogy ne váljanak agresszívvé - mondta Kunhalmi Ágnes az MSZP képviselőjelöltje.