Három szénfajta van: feketeszén, barnaszén és lignit. Magyarországon a mélyművelésű, felszín alatti bányákban barnaszenet termeltek ki, ezek a bányák már megszűntek. A lignitet külszíni fejtésekből nyerik, ilyen tevékenység még folyik a Mátrai Erőmű ellátására. Ez egy öreg erőmű. Noha a működését meg akarják hosszabbítani, sokat már nem lehet kihozni belőle, szét fog esni. A lignit alacsony hatásfokú, az elégetése rengeteg szén-dioxid-kibocsátással jár. Az uniós előírások miatt a használata nagyon drága. A mélyművelésű bányászat újraindítása sem olcsó mulatság. Ehhez nincsenek is szakemberek, a régi aknák elavultak. Ráadásul a szénbányászat újraindítása az előttünk álló télen egész biztosan nem fogja megoldani az energiahiányt, mert ezt ilyen gyorsan nem lehet megvalósítani - mondta Bart István klíma- és energiapolitikai szakértő a Népszavának.

A kivágás után a tűzifának egy vagy két évig száradnia kell. Az idén extra mennyiségben kitermelt fa ebben a fűtési szezonban már nem eltüzelhető. Pontosabban: eltüzelhető, csak a vizes fa fűtőértéke jóval alacsonyabb.

Ráadásul Magyarországon sok a nem fenntartható fakitermelés. Eközben az erdőterületek növekedése, ami Trianon óta töretlenül zajlott, 2010-ben megállt. Ha most növeljük a kitermelést, ez a mennyiség később hiányozni fog. Az erdőgazdaságokban nincsenek ilyen jellegű tartalékok. Ne felejtsük, az erdőkre azért is szükségünk van, hogy a szén-dioxidot megkössék.

További probléma, hogy Magyarországon igen elterjedtek a rossz minőségű, korszerűtlen tüzelőberendezések. Ha növeljük a fakitermelést, amit nem lenne szabad megtenni, akkor csökkentjük az erdőterületet, miközben súlyos levegőszennyezést okozunk és csökkentjük a szén-dioxidot elnyelő képességünket. A fatüzelés ösztönzése tehát sok szempontból téves irány - fogalmazott a szakértő.

A „mindennel égetés” szintén régi gond Magyarországon, és valószínű, hogy az áremelések hatására még nagyobb gond lesz. A Levegő Munkacsoport tanulmányai szerint azonban nem pusztán szegénykérdésről van szó. Nem csak az tüzel hulladékkal vagy műanyaggal, akinek nem telik másra. Sokan vannak, akik jó ötletnek gondolják, hogy lakkozott fadarabokat is a kazánba dobjanak. A járási hivatalok feladata lenne fellépni az ilyen egészségkárosító cselekedetek ellen, de nincs kapacitásuk rá, hogy intézkedjenek. Valójában a hulladékégetés elleni harcot a rendőrségnek kellene végeznie - véli Bart István.