Lehet, hogy az év végén a költségvetés megint kijön nullára, de valójában egyre nagyobb adósságot görgetünk maguk előtt. 2023-ban olyan energiaárakkal kell kalkulálni, ami a sokszorosa az eddiginek. A közvilágításért 13-szor többet kellene fizetni, de nincs ennyi pénzünk, és nem is akarunk erről megegyezni. Most vagy nincs ajánlat, vagy brutális áron – jelentette ki Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere az rádióban.

A kiszámíthatatlan energiapiacon azt keressük, hogyan lehet rugalmasabb beszerzést lehetővé tenni. Nem ülünk tétlenül, keressük a megoldásokat, de most senki sem tudja megmondani, hogy milyen energiaszámlánk lesz jövőre – tette hozzá a politikus.

Ha pénzügyi problémáink lesznek, nem fogjuk a lakosokra terhelni. Ha a kritikus infrastruktúrák esetén azt kell mérlegelni, hogy a költségek miatt leálljon-e a szolgáltatás, legyen-e víz, közvilágítás, járjon-e a metró, akkor én ezeket nem leszek hajlandó lekapcsolni

 

– mondta a főpolgármester.

 

Miközben az önkormányzatok energiaválságban vannak, az a kérdés, hogy lesz-e víz, közvilágítás, akkor a magyar kormány egy szót sem szól az önkormányzati szektorhoz. Nem szeretnék elmélyülni a negatív forgatókönyvekben, de felkészülünk mindenre – mondta Karácsony.

Véleménye szerint józanságra kell törekedniük, tudják azt, hogy melyik közszolgáltatás nélkülözhető. A költségek nagy része azonban állandó, a metró mindig ugyanannyi áramot használ, és nem akarják a válságot olyan lépésekkel mélyíteni, mint például a járatok ritkítása,

A színházak bezárását nem tervezi a főpolgármester, mert szerinte ezzel nagyon keveset lehet megtakarítani, míg a fürdőknél üzleti döntést kell majd hozni. Valószínűleg lesz karácsonyi díszkivilágítás is, de csak szimbolikus.

 

A Lánchíd felújítása határidőre kész lesz, az idén már korlátozottan megnyílhat a forgalom előtt, 2023 őszén átadják a dunai átkelőt.

 

A BKV-sofőrök túlórájáról azt mondta a főpolgármester, hogy csak a nyári szabadságolások idején volt probléma, és a munkaerőhiány megszűnik, ha májustól nem lesz szükség a buszos pótlásra a 3-as metró vonalán.