A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása – közölte az MNB csütörtökön.

A jegybank a tényleges rátát meghatározó eszközét jelentő egyhetes betétnek a kamatát 200 bázisponttal emelte, röviddel azután, hogy az alapkamat és az irányadó ráta összezárva végett 185 bázisponttal megemelte az alapkamatot.

Sokáig magas maradhat az infláció

A kedvezőtlen pénzpiaci elmozdulások hatása erősíti annak a kockázatát, hogy a magas infláció a korábban vártnál hosszabb távon is fennmarad. Tartósan magas infláció esetén a jelenlegi magasabb árdinamika beépülhet a gazdasági szereplők várakozásaiba, ami megnehezíti az árstabilitás biztosítását – áll az MNB közleményében.


A Monetáris Tanács júniusban meghatározott stratégiájával összhangban szükségesnek tartja, hogy az egyhetes betéti kamat emelkedése minél előbb beépüljön az alapkamat-emelési ciklusba is. Az alapkamat és az egyhetes betéti kamat gyors összezárása már a következő, július 12-i monetáris tanács (MT) ülésen napirendre kerül.

Ez azt jelenti, hogy az MNB egy amúgy kamatdöntést nem hozó ülésén hoz ezúttal rendkívüli rendelkezést, és ez szükségszerűen nagy kamatemelést is jelent.

Jelenleg 7,75 százalék az alapkamat, ez kerülhet 10 százalék közelébe, illetve addig még bőven változhatnak a monetáris tanácsa szempontjai.

Sok pénzt hoztak a bankok

A mai napon meghirdetett egyhetes betéti tenderen az MNB több mint 9500 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el. Az egyhetes instrumentumban lekötött likviditás jelentősen emelkedett az előző heti 7263 milliárd forintos szinthez képest.

A jegybank számára kiemelt fontosságú, hogy a rövid oldali kamatok minden részpiacon – ezek között is kiemelten a swappiacon – és minden időszakban az MT által optimálisnak tartott rövid oldali kamatszinttel összhangban alakuljanak – áll a testület közleményében.

Ezért az MNB megkezdi a devizalikviditást nyújtó swaptenderek negyedéven belüli alkalmazását. Az első tendert az MNB 2022. július 8-án pénteken tartja, egynapos futamidőn, a tender paramétereit a jegybank reggel 9 órakor teszi közzé.

Újra erősödik a forint

Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerdán késő délután előre jelezte, hogy a jegybank csütörtökön az egyhetes betét kamatának megemelésével határozottan reagál az elmúlt napokban kialakult pénzpiaci helyzetre, amely növeli az inflációs kockázatokat és egyértelműen veszélyezteti az árstabilitást, miután újabb mélypontokra gyengült az árfolyam a főbb devizákkal szemben. Az euró legmagasabb jegyzése 416,95 forint, a dolláré 409,82 forint, a svájci franké 421,17 forint lett.

A jegybanki alelnök intervencióját követően csütörtök reggel az eurót 408,44 forinton jegyezték, a dollár jegyzése 399,96 forintra, a svájci franké pedig 412,90 forintra csökkent.

Csütörtök négy óra után pedig az eurót immár 405,5 forinton jegyezték, a dollár jegyzése 398,8 forintra, a svájci franké pedig 409,9 forintra csökkent.

Elemzők szerint a kamatemelési ciklus várható folytatása miatt az egyhetes betéti kamat és az alapkamat a következő hónapokban 10 százalék fölé emelkedik, a határidős kamatlábak 13 százalékos kamatot áraznak hat hónap múlva.