Homonnay Ádám, a Mol kutatási és termelési igazgatója Vecsésen jelentette be hétfőn, hogy a Mol jövőre 40 milliárd forintot költ kőolaj- és földgázkutatásokra Magyarországon – írja az MTI.

A Mol egy hete jelentette be, hogy jelentős mennyiségű kőolajat talált Vecsés határában, 2100 méter mélyen, miután a júliusban elkezdett kutatóforrások sikerrel zárultak. A vecsési kutat november 11-én állították működésbe, a 2 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően mára naponta 100 köbméternyi (csaknem 600 hordónyi) olaj kitermelése zajlik, amelyet naponta tartálykocsikkal, a várost elkerülve szállítanak a százhalombattai Dunai Finomítóba.

A próbatermelés a Mol 100 százalékos leánycégének, a Geoinform közreműködésével zajlik. A társaság 2015-ben szerzett koncessziót a vecsési mezőre és egészen 2024-ig végezhet kutatásokat a területen. Homonnay Ádám hozzátette, hogy jelenleg „információszerző rétegvizsgálat” zajlik, amelyet további vizsgálatok és fúrások követnek. Várakozásaik szerint a készletek 15 évig biztosíthatják a kút működését, amely mintegy 30 kilométerre fekszik a legnagyobb, tóalmási kitermelő helytől. 

5 százalékkal növelheti a belföldi termelést

 A társaság 2023-as terveiben 40 milliárd forintot különítettek el földgáz és kőolajmezők feltárására, ebben a működtetési költségek nem szerepelnek. A Mol kutatási és termelési igazgatója arról is beszélt, hogy a vecsési kőolaj kiváló minőségű és nagy sűrűségű: 35-36 Celsius-fokon szilárd olajat nyernek ki rétegnyomással, és mivel az olajnak nincs gáztaralma, a termelésnek minimális a környezeti terhelése.

Szlahó Csaba, Vecsés polgármestere a hírügynökség kérdésére közölte, hogy a város hosszú távon számol a Mol által fizetett iparűzési adóval, amely évente 15-20 millió forintot érhet el. A sajtóbejáráson elhangzott, hogy a vecsési kút a cég belföldi termelését 10 százalékkal, az ország teljes termelését 5 százalékkal növeli. A társaság korábban közölte, hogy a következő öt évben 200 milliárd forintot szán olaj- és gázkutatása fellendítésére.