A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A Golgota című kép tulajdonosa, Pákh Imre ugyanis holnap találkozik az amerikai vevőjelöltekkel New Yorkban. Az ismert műgyűjtő-üzletember lapunknak megerősítette a találkozó tényét, és elmondta, a vevők mindhárom képet készek megvásárolni − ha adják. A három festményért korábbi hírek szerint 40-45 millió dollárt, azaz 8-9 milliárd forintot kínáltak.

A vevők kilétéről az általuk megbízott Strasszer Tibor ügyvéd nem nyilatkozott, de úgy hírlik, hogy az egyik amerikai evangélikus egyházhoz kötődő üzletemberek, akik az egyház szolgálatába állítanák a Munkácsy-képeket. Értesüléseink szerint a festményeket megvásárlásuk után az egyháznak adományoznák − így a vételár jelentős része az adójukból leírható −, ezt követően pedig nagyszabású országjáró bemutatóra vinnék.

A triptichon egyik eleme, az Ecce Homo nem eladó − ez Hajdú-Bihar megye önkormányzatának tulajdonában van. A Krisztus Pilátus előtt című festmény egy kanadai múzeumé, amely 2012-ig rendelkezik a kép felett. A harmadik alkotás, a Golgota felett Pákh Imre, pontosabban az általa létrehozott Munkácsy-alapítvány rendelkezik. A vevők számára ez utóbbi két kép a fontosabb és ezek az értékesebbek is. A Golgota értékét négy-, a Krisztus Pilátus előtt árát pedig hárommilliárd forintra teszik.

A festmények amerikai bemutató körútja felértékelheti a Munkácsy-életművet − vélik szakértők. Egyetért ezzel Virág Judit is. A neves galerista szerint a képek méltó körülmények közti bemutatása mindenképpen emelheti a festő ázsióját, és a közelmúltban rendezett életműtárlatok tapasztalatai szerint ennek hatására a műkincspiacra kerülhetnek eddig rejtőzködő alkotások is.